Αγορές

EUR/USD: Θα επιτρέψουν συνέχεια της ανάκαμψης τα οικονομικά στοιχεία;


Ανάλυση αγοράς από τη Rania Gule, Market Analyst στο XS.com

Η ισοτιμία EUR/USD καταγράφει κέρδη για έκτη συνεχόμενη ημέρα νωρίς την Παρασκευή, κυμαινόμενη αυτή τη στιγμή κοντά στο 1,0820. Καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών δεδομένων, οι ευρωπαϊκές λιανικές πωλήσεις και τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική αστάθεια στην αγορά.

Οι αγορές των ΗΠΑ ξαναρχίζουν τη δραστηριότητα μετά την αργία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, με τη δραστηριότητα της αγοράς να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Χθες, ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων μειώθηκαν κατά -1,6% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο -0,2%, αποτυγχάνοντας να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση 0,5%. Η αδυναμία του δολαρίου στήριξε την άνοδο του ζεύγους λίγο πάνω από το 1,0800.

Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσουν μηνιαία αύξηση 0,2% τον Μάιο, ανακάμπτοντας από την προηγούμενη συρρίκνωση -0,5%. Τα μη γεωργικά μισθολόγια στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν σε 190.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο από 272.000 τον προηγούμενο μήνα, με το ποσοστό ανεργίας να αναμένεται αμετάβλητο στο 4,0% και οι μέσες ωριαίες αποδοχές να επιβραδύνονται ελαφρά στο 3,9% κάθε χρόνο, από 4,1% προηγουμένως. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς.

Το ζεύγος EUR/USD ενισχύθηκε περίπου στο 1,0800 εν όψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Μετά τη νίκη του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, μια τακτική αποχώρηση από τον κεντρώο συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την αριστερή πτέρυγα, αναμένεται να οδηγήσει σε τουλάχιστον 200 αποχωρήσεις υποψηφίων βουλευτών, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την ακροδεξιά να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εξαιρετικά ασταθή συνασπισμό, οδηγώντας δυνητικά τις αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων σε υψηλά ρεκόρ.

Κατά την άποψή μου, οι προσπάθειες να αποτραπεί η ακροδεξιά από το να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές έχουν μετριάσει την πτώση του ευρώ. Οι επενδυτές φοβούνται ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να ενισχύσει τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, επιδεινώνοντας την υπάρχουσα οικονομική κρίση στη Γαλλία.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η αποκλιμάκωση παραμένει σε τροχιά προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, δίνοντας στην τράπεζα μεγαλύτερο περιθώριο για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο, κατά τη γνώμη μου, για το εάν η ΕΚΤ θα παρατείνει τις μειώσεις των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή της που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου.

Η αρχική έκθεση για τον πληθωρισμό για την Ευρωζώνη τον Ιούνιο έδειξε ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε όπως αναμενόταν στο 2,5%, ενώ ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων στοιχείων, συνέχισε να αυξάνεται σταθερά στο 2,9%.

Από τη δική μου οπτική γωνία, ολόκληρη η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μπορεί να αποδοθεί στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ η μεταποίηση αποδυναμώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συνεχίστηκε σχεδόν τόσο έντονα, όσο τον προηγούμενο μήνα.

Εξετάζοντας τις αντικρουόμενες ενδείξεις από τον προκαταρκτικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών, οι πάροχοι υπηρεσιών είναι πιθανό να παραμείνουν η αποφασιστική δύναμη για τη διατήρηση της θετικής οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις