Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier


Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier και αφού προηγήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης στην κοινοπραξία Bain-Fortress-doValue.

Η κοινοπραξία θα καταβάλει τίμημα 122 εκατ. ευρώ γι αυτές τις ομολογίες. Στα οφέλη της Εθνικής θα προστεθούν επίσης περίπου 48 εκατ. ευρώ από αντιστροφή προβλέψεων, ενώ πρόσθετο όφελος 40 εκατ. θα προκύψει από την  αύξηση της αξίας των senior notes που θα διακρατήσει η τράπεζα. Υπολογίζεται ότι η τιτλοποίηση  θα βελτιώσει τον βασικό κεφαλαιακό δείκτη της τράπεζας κατά 150 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας «η συναλλαγή Frontier αποτελεί ορόσημο και συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού της ΕΤΕ εν όψη της επίτευξης μονοψήφιου δείκτη μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άμεσα. Συγκεκριμένα, η συναλλαγή (α) έλαβε δύο πιστοληπτικές αξιολογήσεις, (β) δεν απαίτησε απόσχιση του τραπεζικού κλάδου της ΕΤΕ με σύσταση νέας εταιρείας (hive down) και (γ) θα εξυπηρετείται από εταιρεία διαχείρισης που δεν αποτελεί προϊόν απόσχισης από την ΕΤΕ. Από πλευράς κεφαλαιακής ενίσχυσης η συναλλαγή είναι μοναδική στην εγχώρια αγορά, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ κατά 1.5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ΕΤΕ διακρατεί το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ το 95% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας διατίθεται στην κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece.

Εκ μέρους της ΕΤΕ, η Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διοργανωτής της συναλλαγής, οι δικηγορικές εταιρείες Clifford Chance LLP και Καρατζάς & Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα, η Oliver Wyman ως σύμβουλος οικονομοτεχνικών θεμάτων ενώ η Cerved υποστήριξε την Τράπεζα στην κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου του χαρτοφυλακίου.  
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΤΕ