Τράπεζες

Εθνική: Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα του ΛΕΠΕΤΕ


Ο Π. Μυλωνάς θα διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι η ετήσια επιβάρυνση της τράπεζας δεν θα υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ

Διαβεβαιώσεις στους ξένους θεσμικούς επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις απρόβλεπτων οικονομικών επιβαρύνσεων για τη χρηματοδότηση του Λογαριασμού Επικούρησης αναμένεται να δώσει την Πέμπτη, 16 Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, που θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση της στρατηγικής της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ευοδωθεί ως τώρα οι προσπάθειες της διοίκησης της Εθνικής για μια νομοθετική ρύθμιση που θα μεταφέρει τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ στο ενιαίο επικουρικό ταμείο του Δημοσίου (ΕΤΕΑΕΠ), ο κ. Μυλωνάς και τα άλλα κορυφαία στελέχη που θα συναντήσουν τους ξένους επενδυτές θα επαναλάβουν όσα είχαν τονίσει και στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018.

Δηλαδή, ότι έχει συντελεστεί πρόοδος για την ένταξη των συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ και ότι, τελικά, όταν το θέμα ρυθμισθεί νομοθετικά, το ετήσιο κόστος για την τράπεζα δεν θα ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να «παγώσει», προσωρινά, την κατάθεση της ρύθμισης για υπαγωγή των συνταξιούχων της Εθνικής στο ΕΤΕΑΕΠ, επειδή ήταν αντίθετη η διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές από μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της υπαγωγής στο ΕΤΕΑΕΠ. Παρόλα αυτά, πιθανόν και λόγω της προεκλογικής περιόδου, η σχετική τροπολογία δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, αλλά η διοίκηση της Εθνικής θεωρεί βέβαιο ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Ιούνιο.

Όσον αφορά τις εύλογες ανησυχίες επενδυτών για τις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν επί των προσφυγών συνταξιούχων κατά της τράπεζας, με τις οποίες ζητούν την πλήρη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ ως λογαριασμού εγγυημένων παροχών, η διοίκηση της Εθνικής έχει τη βεβαιότητα ότι η πρώτη αμετάκλητη απόφαση που θα εκδοθεί από τον Άρειο Πάγο, ύστερα από την πρωτοβουλία της να «προσπεράσει» το Εφετείο σε μια υπόθεση και να καταθέσει αναίρεση στον Α. Πάγο, θα είναι θετική για την τράπεζα και θα σηματοδοτήσει τη δικαίωσή της σε αυτή την πολύκροτη διαμάχη.

Δεν αναγνωρίζεται πρόβλεψη

Άλλωστε, και στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της, η διοίκηση της Εθνικής επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει πρόβλεψη για την εκ μέρους της κάλυψη των ελλειμμάτων του Λογαριασμού Επικούρησης, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από τον ορκωτό ελεγκτή.

Εξηγώντας αυτή την απόφαση, η διοίκηση της ΕΤΕ αναφέρει: «Η Τράπεζα δεν έχει αναγνωρίσει καμία πρόβλεψη για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, δεδομένου ότι η Διοίκηση εκτιμά ότι η πιθανότητα αρνητικής έκβασης αυτών των υποθέσεων είναι απομακρυσμένη».

Η διοίκηση της Εθνικής επαναλαμβάνει την άποψή της ότι ο Λογαριασμός Επικούρησης είναι ένα πρόγραμμα καθορισμένων εργοδοτικών εισφορών (9% επί του συνόλου των αποδοχών) και όχι καθορισμένων παροχών και, ως εκ τούτου, η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ για να πληρώνονται οι παροχές στους συνταξιούχους.

Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι τα ποσά που κατέβαλε η τράπεζα για να πληρώνονται οι συντάξεις ήταν μια «χρηματική διευκόλυνση στον Λογαριασμό Επικούρησης», η οποία διακόπηκε τον Οκτώβριο του 2017, με αποτέλεσμα από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους να πάψει και ο ΛΕΠΕΤΕ να καταβάλλει τις παροχές στους συνταξιούχους.

Με αυτό τον τρόπο, η Εθνική αντικρούει νομικά το επιχείρημα των συνταξιούχων περί προηγούμενης καθιερωμένης πρακτικής να καλύπτονται από την τράπεζα τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ.

Τα δικαστήρια

Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των μέχρι στιγμής δικαστικών αντιπαραθέσεων με συνταξιούχους, οι οποίοι «αμφισβητούν το καθεστώς καθορισμένης εισφοράς του ΛΕΠΕΤΕ», η Εθνική δίνει μια εικόνα καθαρής επικράτησής της στις δικαστικές αίθουσες, καθώς μόνο επτά από τις 25 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ως τώρα (ποσοστό 28%) είναι κατά της τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Εθνική:

  • Μέχρι τις 18 Μαρτίου 2019, εννέα αιτήσεις για έκδοση προσωρινής διαταγής έχουν απορριφθεί, 21 αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί υπέρ της Τράπεζας και 5 υπέρ των συνταξιούχων.
  • Για τις υποθέσεις που τα αρμόδια δικαστήρια έκριναν εναντίον της Τράπεζας, τα ποσά που εκδικάστηκαν έχουν καταχωρηθεί στα αποτελέσματά της. Η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας μέχρι τις 18 Μαρτίου 2019 ανήλθε στο ποσό των 541.000 ευρώ.
  • Επιπρόσθετα, έχουν ασκηθεί 105 αγωγές, εκ των οποίων οι 90 έχουν συζητηθεί και έχουν εκδοθεί επ΄ αυτών 25 αποφάσεις. Οι επτά είναι κατά της Τράπεζας, όπου η Τράπεζα έχει ασκήσει έφεση μέχρι τώρα για τις τέσσερις εξ’ αυτών, ενώ 18 αποφάσεις είναι υπέρ της Τράπεζας για τις οποίες έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα 14 εφέσεις.
  • Επιπλέον, η Τράπεζα δεν έχει προβεί στην καταβολή οποιουδήποτε ποσού για τις παραπάνω αποφάσεις.
Διαβάστε επίσης