Τράπεζες

Η Εθνική δεν πληρώνει επικουρικές ΛΕΠΕΤΕ!


Απόφαση του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ευνοϊκής απόφασης για τους συνταξιούχους.

Άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι της Εθνικής φθάνουν στη... βρύση (έκδοση θετικής απόφασης για πληρωμή παροχών επικούρησης), αλλά δεν πίνουν νερό, αφού η τράπεζα δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο, όπου έγινε δεκτή σήμερα η αίτηση αναστολής εκτέλεσης μιας ευνοϊκής, για τους συνταξιούχους, απόφασης.

Η τράπεζα επικαλέσθηκε αρκετούς κινδύνους, στους οποίους θα την εξέθετε ενδεχόμενη εκτέλεση της απόφασης για την πληρωμή των παροχών στους συνταξιούχους. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «αφερεγγυότητα» των συνταξιούχων και ισχυρίσθηκε ότι θα ήταν δύσκολο να «τους αναζητήσει ανά την επικράτεια» για την επιστροφή των χρημάτων που θα καταβληθούν, σε περίπτωση δικαίωσής της από τον Άρειο Πάγο, όπου έχει ήδη προσφύγει, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης 2048/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Αναγνωρίζοντας τη βασιμότητα αυτών των επιχειρημάτων, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης, κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν μόνο αν και όταν το ανώτατο δικαστήριο λάβει απόφαση που θα τους δικαιώνει, απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης της Εθνικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εν λόγω απόφαση, 2048/2018, η οποία ήταν από τις καλύτερες, για τους συνταξιούχους, που έχουν εκδοθεί σε πρώτο βαθμό, οι νομικοί της Εθνικής ακολούθησαν μια ασυνήθιστη δικονομική τακτική, που είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις μεταξύ των συνταξιούχων και των δικηγόρων τους.

Η τράπεζα παρέκαμψε το δεύτερο βαθμό της Δικαιοσύνης (Εφετείο) και υπέβαλε απευθείας αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μια προσπάθεια επιτάχυνσης της δικαστικής διευθέτησης των διαφορών, με την έκδοση της πρώτης αμετάκλητης απόφασης που, αν είναι θετική για την τράπεζα, θα «τορπιλίσει» και τις υπόλοιπες αγωγές, που έχουν υποβάλει σχεδόν 11.000 συνταξιούχοι.

Τα επιχειρήματά της, όπως τα έχει συνοψίσει ο δικηγόρος των συνταξιούχων, Γιάννης Κυριακόπουλος, είναι τα ακόλουθα: α) ο ΛΕΠΕΤΕ είναι φορέας κοινωνικής ασφάλισης, β) δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί επιχειρησιακή πρακτική κάλυψης των ελλειμμάτων του Λογαριασμού από την Τράπεζα διότι αυτό θα ήταν παράνομο (με το σκεπτικό της ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ΦΚΑ) και γ) ότι η τράπεζα με δύο ανακοινώσεις της του 2008 είχε ενημερώσει ότι δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να επιδοτεί το Λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση 2048/2018 είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Εθνικής να καταβάλλει στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ τις επικουρικές παροχές στο διηνεκές.

Για τους συνταξιούχους της Εθνικής είναι η δεύτερη περίπτωση, όπου δικαιώνονται μεν από δικαστήριο, αλλά δεν καταφέρνουν να πληρωθούν.

Το ίδιο είχε συμβεί πρόσφατα, με την εκτέλεση της απόφασης 1875/2018, με την οποία είχε γίνει δεκτόςο ισχυρισμός των συνταξιούχων ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι λογαριασμός εγγυημένων παροχών και υποχρεωνόταν η τράπεζα να καταβάλει ολόκληρη την επικούρηση από τον Νοέμβριο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2018 με τους νόμιμους τόκους.

Η τράπεζα υπέβαλε και σε αυτή την περίπτωση αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης και δικαιώθηκε, κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν μόνο αν κερδίσουν στο Εφετείο.

Η διοίκηση της Εθνικής έχει εκφράσει αισιοδοξία ότι θα δικαιωθεί από τα δικαστήρια, γι' αυτό και δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις για πληρωμές επικουρήσεων.

Διαβάστε επίσης