Αγορές

Εσπασαν τα κοντέρ στο χρηματιστήριο! Ράλι με τις τράπεζες +10%!


Ξένα funds, "μεγάλοι παίκτες" και εγχώρια χαρτοφυλάκια  ποντάρουν τα ρέστα τους στο χρηματιστήριο και το ράλι συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Οι τραπεζικές μετοχές που κέρδισαν 70% τον προηγούμενο μήνα, "απογειώθηκαν" σήμερα εν μέσω αγοραστικού και οι αποδόσεις τους προσεγγίζουν πλέον το 87%(!), δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Νέο άλμα +10% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, ενισχύθηκαν πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips, τα οποία θα πάρουν τη σκυτάλη τις επόμενες μέρες.

Το έδαφος είχε προετοιμασθεί με "συγχορδία"  θετικών εκθέσεων  από ξένους οίκους, αλλά οι αποδόσεις υπερβαίνουν πλέον και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, διαψεύδοντας όσους βιάστηκαν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές μιλούν για "ακραία υπερβολή", που μπορεί να έχει ανάλογη ένταση και βάθος σε περίπτωση διόρθωσης. Προς το παρόν η κούρσα συνεχίζεται, καθώς τα μεγάλα κέρδη λειτουργούν ως "κράχτης" για νέες τοποθετήσεις και εισροή φρέσκου χρήματος, που δημιουργούν αυτοτροφοδοτούμενη ανοδική δυναμική.

Ουσιαστικοί λόγοι δεν συντρέχουν, πέραν της αισιοδοξίας που αρχίζει να καλλιεργείται για ανάσχεση της πανδημίας και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων στην μετά-κορονοϊό περίοδο.

Συνεχίζεται πάντως η θετική επίδραση στην αγορά από τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών - χθες δημοσίευσε η Εθνική - και άλλων μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων. Σε δεύτερη μοίρα περνά ο προβληματισμός για το νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Το ΧΑ δείχνει να αυτονομείται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αγορές, που κινούνται σήμερα ανοδικά με πολύ μικρότερα κέρδη: +0,5% η Φρανκφούρτη, +1,6% το Λονδίνο, +1,4% η Wall Street.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στα τωρινά επίπεδα τιμών, με τον ΓΔ να προσεγγίζει την ισχυρή αντίσταση στις 760 μονάδες, ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος του Νοεμβρίου. Αναμένουν αύξηση της μεταβλητότητας και πιθανό "γύρισμα" τις επόμενες μέρες.

Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς αποτελεί η αύξηση του ημερήσιου τζίρου, που ήταν σήμερα 131 εκατ. ευρώ, συν 9,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων

Μετοχές και δείκτες

"Προειδοποίηση"  για το επερχόμενο νέο ράλι ήταν οι μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις που έγιναν χθες στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες και "εσυραν" τους δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε με  μικρά κέρδη και οι δείκτες πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση, με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Συνέχισαν με μικρές διακυμάνσεις, παραμένοντας κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 761,61 μονάδες (+3,35%) και έκλεισε στις 758,22 με κέρδη 2,89%.

Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 3,07% στις 1.807,31 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +12,72% καιτερμάτισε +9,94%. Πρώτη η Εθνική με +15,4%. Alpha +10%, Πειραιώς και Eurobank +7%, Attica Bank +5,9%, Πειραιώς +7,4%. Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-1,8%).

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Motor Oil +6,6%, Lamda +5,7%, ΕΛΠΕ +4,3%, ΕΧΑΕ +3,8%, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ +2,5%, Ελλάκτωρ +2,3%. Στο κόκκινο Aegean -2,4%, Σαράντης -1,7%, ΔΕΗ -0,9%

Στα mid caps Ιντρακάτ +6,6%, Ικτίνος +5,9%, Intracom  +3,7%, Ολυμπιακή Τεχνική +3%. Με απώλειες Πλαίσιο -3%, MIG -0,8%.

Διαβάστε επίσης