Αγορές

Τα "δυνατά χέρια" απέτρεψαν την πτώση στο χρηματιστήριο


Μετά από 4 εβδομάδες ανόδου που απέφερε +73%(!) στις τραπεζικές μετοχές και πάνω από 30% στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, η διόρθωση φαίνεται φυσιολογικό επακόλουθο - είναι απλώς θέμα χρόνου. Μικροδιορθώσεις έγιναν ενδιάμεσα, αλλά ήταν πολύ σύντομες και μικρού εύρους. Σήμερα ξεκίνησε μία ακόμη απόπειρα, αλλά δεν καθόλου βέβαιο ότι θα έχει ουσιαστική συνέχεια. Αλλωστε τα "δυνατά χέρια" της αγοράς παρενέβησαν άμεσα, αποτρέποντας σήμερα την πτώση.

 Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων. Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί επιφυλακτικότητα και δεν υπάρχει σαφής τάση. Ο DAX κερδίζει 0,6%, FTSE-100 -0,3%, στο κόκκινο η Wall Street  με τον Dow Jones να υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,8%.

Στο ΧΑ οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών είχαν αντισταθμισθεί μέχρι τώρα από τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη, που συντήρησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Σήμερα οι πιέσεις εντάθηκαν, αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αρκετό για να τις απορροφήσει, αποτρέποντας σημαντική υποχώρηση των τιμών. Περισσότερο "ανθεκτικές" εμφανίζονται οι τραπεζικές μετοχές.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές της Βιοχάλκο (-5,8%) και της θυγατρικής της Cenergy (-9,9%). Αιτία το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων  με τη γαλλική Nexans για δημιουργία κοινού επιχειρηματικού σχήματος στον κλάδο καλωδίων.

Μετοχές και δείκτες

Μέχρι τις 12:00 οι δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, που κατέγραφαν κέρδη. Στη συνέχεια πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με μικρές διακυμάνσεις. Στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες έγιναν μαζικές αγορές που ανέβασαν τον ΓΔ κατά 0,44%, με αποτέλεσμα να κλείσει με οριακά θετικό πρόσημο και ο τραπεζικός δείκτης να "τραβηχθεί" 1,15% ψηλότερα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +0,52% (740,45 μονάδες) μέχρι -0,82% (στις 730,59). Εκλεισε στις 736,92 μονάδες, με οριακή θετική μεταβολή +0,04%.

Ανεπαίσθητη αρνητική μεταβολή -0,01% σημείωσε ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.753,53 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,93%, βυθίστηκε σταδιακά μέχρι -1,70% και στο κλείσιμο της συνεδρίασης "έγραφε" -1,23%. Με τις μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις στα call auction  ανασύρθηκε στην επιφάνεια και έκλεισε με μόλις -0,09%. Πρώτη σε απόδοση η Attica Bank με +5%. Alpha +1,6%, Πειραιώς +0,9%. Στο κόκκινο Eurobank -1,6%, Εθνική και Τρ. Ελλάδος -0,2%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Aegean +6,9%, ΑΔΜΗΕ +6,1%, Σαράντης +2,7%,  Ελλάκτωρ +2,5%,  ΟΤΕ +2,3%, Φουρλής +1,5%.

Στον αντίποδα Βιοχάλκο -5,8%, ΕΛΠΕ -3,8%, ΕΧΑΕ -2,9%, Coca-Cola -2,3%, ΟΠΑΠ -2%, ΟΛΠ και Lamda -0,8%.

Διαβάστε επίσης