Αγορές

Ράλι στο χρηματιστήριο- Απογειώνονται οι τραπεζικές μετοχές +12%!


Οι μεγάλοι παίκτες - ξένα funds και εγχώρια χαρτοφυλάκια - ποντάρουν τώρα τα ρέστα τους στο χρηματιστήριο και το ράλι συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Οι τραπεζικές μετοχές που κέρδισαν 70% τον προηγούμενο μήνα, "απογειώνονται" σήμερα εν μέσω αγοραστικού και οι αποδόσεις τους προσεγγίζουν πλέον το 87%(!), δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Αλμα +12% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης, ενισχύονται πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips,

Το έδαφος είχε προετοιμασθεί με "συγχορδία"  θετικών εκθέσεων  από ξένους οίκους, αλλά οι αποδόσεις υπερβαίνουν πλέον και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, διαψεύδοντας όσους βιάστηκαν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές μιλούν για "ακραία υπερβολή", που μπορεί να έχει ανάλογη ένταση και βάθος σε περίπτωση διόρθωσης. Προς το παρόν η κούρσα συνεχίζεται, καθώς τα μεγάλα κέρδη λειτουργούν ως "κράχτης" για νέες τοποθετήσεις και εισροή φρέσκου χρήματος, που δημιουργούν αυτοτροφοδοτούμενη ανοδική δυναμική.

Ουσιαστικοί λόγοι δεν συντρέχουν, πέραν της αισιοδοξίας που αρχίζει να καλλιεργείται για ανάσχεση της πανδημίας για για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων στην μετά-κορονοϊόν περίοδο.

Συνεχίζεται πάντως η θετική επίδραση στην αγορά από τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών - χθες δημοσίευσε η Εθνική - και άλλων μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων. Σε δεύτερη μοίρα περνά ο προβληματισμός για το νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Το ΧΑ δείχνει να αυτονομείται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αγορές, που κινούνται σήμερα σταθεροποιητικά, με μικρά κέρδη  της τάξεως του 0,5% σε Φρανκφούρτη -Παρίσι και +1,6% στο Λονδίνο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών, με τον ΓΔ στις 760 μονάδες, ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος του Νοεμβρίου. Αναμένουν αύξηση της μεταβλητότητας και πιθανό "γύρισμα" τις επόμενες μέρες.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ "προειδοποίηση"  για το επερχόμενο νέο ράλι ήταν οι μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις που έγιναν χθες στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες και "εσυραν" τους δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε με  μικρά κέρδη και οι δείκτες πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση, με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Σε τρεις ώρες συνεδρίασης ο τζίρος έχει υπερβεί τα 58 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 761,61 μονάδες (+3,35%) και τώρα βρίσκεται στις 759,2 με κέρδη 3%.

Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζειιι 3,30% στις 1.811 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +12,72% και τώρα ενισχύεται κατά 11,50%. Προηγείται η Εθνική με +13,3%. Alpha και Eurobank +10,5%, Attica Bank +9,2%, Πειραιώς +7,4%, αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Motor Oil +5,3%, ΕΧΑΕ +3,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Βιοχάλκο +2,5%,  Lamda +3%, Coca-Cola +1,8%. Στο κόκκινο μόνο Σαράντης -1,7% και ΕΥΔΑΠ -0,7%.

Στα mid caps MIG και Ικτίνος +5,6%, Intracom και Intercontinental +3,5%, Αβαξ, ΕΥΑΘ και  Autohellas +2%.

Διαβάστε επίσης