Χρηστικά

Έρχεται πληρωμή εισφορών για τους αμειβόμενους με τίτλους κτήσης


Δεδομένων των δυσκολιών της πληρωμής μαζεμένων εισφορών αναδρομικά από το 2020, ο ΕΦΚΑ θα παράσχει τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις

Στο προσεχές 20ήμερο ο ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους αμειβόμενους με τίτλους κτήσης, αναδρομικά από το έτος 2020.

Η διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών των εργαζόμενων με τίτλους κτήσης, θα αφορά αφενός τις παλαιότερες οφειλές, για το 2020 και έως τον Σεπτέμβριο του 2021, αφετέρου την ενεργοποίηση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, όπως προκύπτουν για όσους αμείβονται με τίτλο κτήσης, σε πραγματικό χρόνο.

Δεδομένων των δυσκολιών της πληρωμής μαζεμένων εισφορών αναδρομικά από το 2020, ο ΕΦΚΑ θα παράσχει τη δυνατότητα εξόφλησης των ποσών που αναλογούν σε δόσεις.

Ανάλογα με το ποσό που εκκρεμεί προς καταβολής θα καθοριστεί και ο αριθμός των δόσεων οι οποίες θα είναι 8-10, ενώ περισσότερες δόσεις θα έχουν όσοι, ενώ είχαν αποδοχές το 2020, σήμερα είναι άνεργοι.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι, μετά την εκκαθάριση των εισφορών θα έχουν επιστροφή, εάν είχαν παράλληλη μισθωτή απασχόληση.

Σύμφωνα με σχετική διάταξη νόμου που ενεργοποιήθηκε τότε, παρέχεται η δυνατότητα μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, σε όσους αμείφθηκαν με τίτλο κτήσης, αλλά παράλληλα ήταν ασφαλισμένοι ως μισθωτοί.

Εφόσον το έσοδο από την μισθωτή απασχόληση, υπερβαίνει την 2η ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών, τότε δεν οφείλεται εισφορά μέσω του τίτλου κτήσης.

Ειδικότερα, με βάση το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, οι εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για όσους αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ), είναι 13,33% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη.

Με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία για μη μισθωτούς, το ποσό που αναλογεί είναι 155 ευρώ για κύρια ασφάλιση και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα το σύνολο της εισφοράς που πρέπει να παρακρατηθεί ανά τίτλο κτήσης που έχει εκδοθεί είναι 210 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ανά έτος δεν επιτρέπεται να εκδίδονται τέτοια παραστατικά για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών ανά έτος, αθροιστικά. Επίσης, ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει  αμοιβές με τίτλο κτήσης, έως 10.000 ευρώ ετησίως, μικτές αποδοχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα