Οικονομία

Έρχεται και γ' κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής 


Ενώ έληξε την Παρασκευή (26/6) η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων ένταξης στον β' κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το μέτρο το επόμενο διάστημα, καθώς το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλο για φθηνά κρατικά δάνεια. 

Τις προθέσεις της κυβέρνησης προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα (28/6) στην πρωινή εκπομπή του ANT1, στην οποία έκανε λόγο για πιθανή επανάληψη της επιστρεπτέας προκαταβολής στα τέλη Ιουλίου.  

Συγκεκριμένα, για την επιστρεπτέα προκαταβολή δήλωσε ότι «αξιολογείται ως ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και εξετάζεται να επιστρέψουμε σε αυτό στο τέλος Ιουλίου», προκειμένου, όπως ανέφερε, να υπάρξει χρηματοδότηση στην αγορά, αναγνωρίζοντας πως «σε ότι αφορά τα δάνεια με κρατική εγγύηση υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω και των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από τις τράπεζες». 

Σημειώνεται, ότι στον β΄κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, από τον οποίο θα διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ, υποβλήθηκαν τελικά 156.131 αιτήσεις επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι, στον α' κύκλο, της επιστρεπτέας προκαταβολής, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.

Μικρό καλάθι για μειώσεις φόρων 

Ο Θ. Σκυλακάκης στην ίδια εκπομπή εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος σχετικά με την πιθανότητα μείωσης φόρων το 2021. «Θα μπορέσουμε με βεβαιότητα να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων και εισφορών την τριετία 2021-2023, καθώς θα αρχίσει η απορρόφηση και των ευρωπαϊκών χρημάτων. Όμως, για το 2021 έχουμε  πρόβλημα, καθώς θα έχουμε την επίπτωση από την ύφεση και την μείωση των εσόδων του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως συμπλήρωσε «σίγουρα θα κάνουμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, που ισοδυναμεί με φοροαπαλλαγή, αλλά τι άλλες δυνατότητες θα υπάρχουν σε έναν δύσκολο και αβέβαιο προϋπολογισμό, καθώς δεν έχουμε εκτιμήσεις με μεγάλη ακρίβεια για το ύψος της ύφεσης, δεν μπορώ να πω ακόμη». 

Ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη, αλλά δεν θα είναι μεγαλύτερη της φετινής ύφεσης, εκτιμούμε ότι θα είναι στα επίπεδα της ανάπτυξης του 2019, ίσως και λίγο παραπάνω. Η Ελλάδα δεν θα έχει ύφεση πάνω από 10% του ΑΕΠ το 2020, όπως λέμε όχι μόνο εμείς, αλλά και διεθνώς, εμείς εκτιμήσαμε από την αρχή και επιμένουμε ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα είναι μεταξύ 5% και 8% του ΑΕΠ». 

Τέλος σε σχέση με την προκαταβολή φόρου ανέφερε: «Η προκαταβολή φόρου, με βάση αυτά που πιστεύουμε, πρέπει να μειωθεί τόσο, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ζημιά, να μην πρέπει να επιστρέψουν φόρο το 2021, που σημαίνει ότι κάποιος που έχει ζημία να μην πρέπει να πληρώσει τίποτα. Αυτό σημαίνει εξατομίκευση, αυτό δεν γίνεται με γενικά μέτρα. Θα είναι εφικτό ακόμη και να μην απαιτηθεί προκαταβολή φόρου από επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες». 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα