Οικονομία

«Καίγονται» για ρευστό-117.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή 


Με την πρόσβαση στα τραπεζικά δάνεια να είναι από δυσχερής έως απαγορευμένη, για την πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου και τις ανάγκες για πρόσθετη ρευστότητα να είναι επιτακτικές μετά το πολυήμερο lochdown, κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν ως σανίδα σωτηρίας το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος για τα φθηνά κρατικά δάνεια είναι ότι μέχρι χθες (22/6), είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης στον 2ο κύκλο του προγράμματος  επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. πάνω από 117.000 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, 102.755 επιχειρήσεις είχαν οριστικοποιήσει την αίτησή τους, ενώ 117.940 υπέβαλαν τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2020, μια διαδικασία που προηγείται της οριστικής υποβολής της αίτησης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπροστά στην τεράστια ζήτηση προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για τον 2ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, διευρύνοντας ταυτόχρονα τους δικαιούχους. 

Ειδικότερα παρατάθηκε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου, ενώ επιτράπηκε η ένταξη στο πρόγραμμα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά τις 31/12/2019

Παραδείγματα νέων δικαιούχων 

Σημειώνεται ότι στον 2ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή.

Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι, στον 1ο κύκλο, της επιστρεπτέας προκαταβολής, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα