Οικονομία

«Πυρετός» για τα €1,4 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής- Εκπνέει η προθεσμία 


Εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία, που έχουν οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport, προκειμένου να ενταχθούν στον 2ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, από τον οποίο θα διατεθούν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ.  

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τα φθηνά κρατικά δάνεια είναι πολύ μεγάλο, καθώς «καίγονται» για ενέσεις ρευστότητας, όπως προκύπτει και από τον αριθμό των 144.000 οριστικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί (26/6) στην πλατφόρμα

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν κάθε νομικής μορφής ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους εφόσον έχουν ταμειακή μηχανή, αλλά και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ακόμα κι αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019.

Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή.

Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από τα μέτρα που ελήφθησαν και στόχευαν στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι εκείνο που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση.

Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας 2 στις 10 (20,1%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έκαναν χρήση της παροχής ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις