Αγορές

Επιστρέφει σε ανοδική τροχιά το χρηματιστήριο


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και αλλαγή εικόνας στο χρηματιστήριο: Μετά από 6 ημέρες πτώσης και ένα ξαφνικό «χτύπημα των funds στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, στην αγορά εκδηλώνεται ισχυρή αντίδραση. Οι δείκτες κινούνται σήμερα σε ανοδική κατεύθυνση με σταδιακά αυξανόμενα κέρδη, τα τραπεζικά χαρτιά ανακάμπτουν, το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών.

Θετική η επίδραση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου συνεχίζεται με βραδύτερους ρυθμούς το χθεσινό μινι ράλι, παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit και η πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Στη βελτίωση του κλίματος συμβάλουν οι ενδείξεις προσέγγισης ΗΠΑ-Κίνας στα ζητήματα των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Στο ΧΑ το ενδιαφέρον εστιάζεται στα θέματα των τραπεζών και στα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ώστε να μην καταστούν αναγκαίες οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι περνά πάλι η πολιτική αβεβαιότητα, που επανήλθε τις προηγούμενες μέρες στο προσκήνιο με αφορμή το σκοπιανό και τη διαφαινόμενη ανατροπή κοινοβουλευτικών ισορροπιών που θα διασφάλιζαν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, λόγω κεκτημένης ταχύτητας από τις χθεσινές ρευστοποιήσεις. Η προσφορά απορροφήθηκε γρήγορα και οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση. Αυτή την ώρα κινούνται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 644 μονάδες με κέρδη 1,30%, επιβεβαιώνοντας μέχρι στιγμής την εκτίμηση ότι η περιοχή των 637-632 αποτελεί βραχυχρόνια στήριξη.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,55%, στις 1.689 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  πραγματοποιεί άλμα +2,20%, προσεγγίζοντας τις 474 μονάδες. Προηγείται η Εθνική με +3,8%.  Alpha Bank +2%, Πειραιώς +1,8%, Eurobank +1%, Attica +0,7%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχωρίζουν η ΔΕΗ και ο Σαράντης με +4,1%. Ακολουθούν Coca-Cola +2,5%, ΟΠΑΠ +2%, Βιοχάλκο +1,7%, Μυτιληναίος +1,4%.
 

 

Διαβάστε επίσης