Αγορές

Τα funds χτύπησαν στο…90΄


Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές τρέχουν σε ρυθμούς μίνι ράλι με τον DAX στο +2,2% και η Wall Street ακολουθεί από απόσταση, οι κινήσεις των funds οδηγούν σε πτωτική τροχιά το ελληνικό χρηματιστήριο. Τα ξένα χαρτοφυλάκια που παρέμεναν «θεατές» τις προηγούμενες μέρες, «χτύπησαν» σήμερα στη λήξη της συνεδρίασης  και στις δημοπρασίες, στέλνοντας τους βασικούς δείκτες στο κόκκινο. Ετσι η ελληνική αγορά συμπληρώνει έξι κατά σειρά ημέρες πτώσης, με συνολικές απώλειες περίπου 10% στον τραπεζικό δείκτη και 5% στον ΓΔ.

Είναι μία αρνητική εξέλιξη, που επιδεινώνει το ψυχολογικό κλίμα, αλλά δεν προδικάζει τη συνέχεια στο ΧΑ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπορεί να αναθερμανθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον και η αγορά να ισορροπήσει, δημιουργώντας βάση στήριξης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες θα φανεί αν τα  ξένα χαρτοφυλάκια έχουν σκοπό να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις, πιέζοντας χαμηλότερα μετοχές και δείκτες – ενόψει και του κλεισίματος των Παραγώγων την μεθεπόμενη Παρασκευή.
Η στάση τους θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Οι καταλύτες

Κυρίαρχο ζήτημα των ημερών η πολιτική αβεβαιότητα που επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το σκοπιανό και τη διαφαινόμενη ανατροπή κοινοβουλευτικών ισορροπιών που θα διασφάλιζαν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες επίσπευσης των εκλογών.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν επίσης τα θέματα των τραπεζών και τα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, χωρίς προσφυγή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η αγορά αξιολογεί τώρα και τα «μηνύματα» από τις επαφές υπουργών, αξιωματούχων και εκπροσώπων μεγάλων εισηγμένων εταιρειών με διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Στο ΧΑ «βαρόμετρο» παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση.  Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς επικρατεί κινητικότητα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και εξετάζονται πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος – συμπεριλαμβανομένων κινήσεων συγχωνεύσεων, ομολογιακών εκδόσεων και πώλησης κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων.

Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε σήμερα μέχρι +1,57% και κινούνταν στα υψηλά λίγα λεπτά πριν  από το κλείσιμο. Ξαφνικά βυθίστηκε υπό την πίεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, που συνεχίστηκαν στις δημοπρασίες. Εκλεισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας (-0,44%), λόγω των απωλειών που υπέστη η Alpha Bank (-1,6%). Οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου τερμάτισαν με θετικό πρόσημο: Πειραιώς +3%, Εθνική +0,5% Attica +0,3%, Eurobank +0,1%

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας και ο Γενικός Δείκτης, που έκλεισε στις 635,84 μονάδες με απώλειες 0,37%, ενώ πριν εκδηλωθεί το τελικό «χτύπημα» κέρδιζε 0,50%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,41%, στις 1.663,18 μονάδες.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τα κέρδη ήταν περιορισμένα. ΕΧΑΕ +1,5%, Βιοχάλκο +0,7%, Grivalia +0,5%, Coca-Cola +0,4%, Lamda, ΔΕΗ και Φουρλής +0,3%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil -2,7%, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,2%, Μυτιληναίος -1%, Τιτάν -0,4%.

Διαβάστε επίσης