Αγορές

Ανάκαμψη μετ’ επιφυλάξεων στο ΧΑ, ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές


Μετά από τρεις ημέρες πτώσης με απώλειες της τάξεως του 10% στο τραπεζικό ταμπλό,  στο χρηματιστήριο εκδηλώνεται ανοδική αντίδραση, βοηθούντος και του καλού κλίματος που επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +1,4%).  Όμως η συνολική εικόνα στο ταμπλό δεν εμπνέει σιγουριά για τη συνέχεια.

Οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται με θετικό πρόσημο και έντονες διακυμάνσεις, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός.  Τα  ξένα funds παραμένουν και σήμερα θεατές, αναμένοντας προφανώς ασφαλέστερες ενδείξεις για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι διεθνείς αγορές και για τις εξελίξεις στα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την ελληνική.

Κυρίαρχο ζήτημα των ημερών η πολιτική αβεβαιότητα που επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το σκοπιανό και τη διαφαινόμενη ανατροπή κοινοβουλευτικών ισορροπιών που θα διασφάλιζαν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες επίσπευσης των εκλογών.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν επίσης τα θέματα των τραπεζών και τα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, χωρίς προσφυγή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η αγορά αξιολογεί τώρα και τα «μηνύματα» από τις επαφές υπουργών, αξιωματούχων και εκπροσώπων μεγάλων εισηγμένων εταιρειών με διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Η στάση των ξένων funds θα είναι καθοριστική για την πορεία του ΧΑ τις επόμενες εβδομάδες και για την κατεύθυνση που θα πάρει μετά το κλείσιμο των Παραγώγων  την μεθεπόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου. Θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εστιάζουν τώρα στο ζήτημα του Brexit, στα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας προς αποτροπή κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ «βαρόμετρο» παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση.  Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς επικρατεί κινητικότητα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και εξετάζονται πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος – συμπεριλαμβανομένων κινήσεων συγχωνεύσεων, ομολογιακών εκδόσεων και πώλησης κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ο τραπεζικός δείκτης που έχασε 9,5% το προηγούμενο τριήμερο, ενισχύεται τώρα κατά 1,20%, έχοντας κινηθεί σήμερα  μεταξύ +0,52% και +1,57%. Προηγείται η Πειραιώς με +2,7%.  Εθνική +1,5%,  Eurobank +1%, Alpha 0,5%, αμετάβλητη η Attica Bank.

O Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 640 μονάδες με κέρδη 0,30%. Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει στην περιοχή που μπορεί να αποτελέσει νέα βάση στήριξης και εφαλτήριο για έναν νέο κύκλο αντίδρασης-ανάκαμψης.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  κερδίζει 0,45%% στις 1.677 μονάδες. Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips  Jumbo +1,7%,  ΟΛΠ +1,3%, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ +1%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Motor Oil -2,2%, ΟΠΑΠ -1,8% Aegean -1,3%. Οριακά στο κόκκινο Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-0,3%)

Διαβάστε επίσης