Αγορές

Το πολιτικό-εκλογικό ρίσκο κοκκινίζει το χρηματιστήριο


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι δείκτες κινούνται πτωτικά με σταδιακά διευρυνόμενες απώλειες, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος χαμηλός. Βασική αιτία η αναζωπυρούμενη αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις με καταλύτη το σκοπιανό, που μπορεί να επισπεύσουν την προσφυγή στις κάλπες.

Αρνητική η επίδραση και από τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου το κλίμα έχει επιδεινωθεί, υπό το  βάρος ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας,  τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο και τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit.

Στο ΧΑ το στοίχημα είναι πλέον η σταθεροποίηση και η δημιουργία βάσης στήριξης στα τωρινά επίπεδα τιμών, ώστε να μην ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διόρθωσης που θα εξανεμίσει ό,τι κερδήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες σε κεφαλαιοποίηση – κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.
Κλειδί για την πορεία της αγοράς θα είναι η στάση των ξένων funds, η οποία θα εξαρτηθεί και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες στις διεθνείς αγορές.

Σημαντική παράμετρο και χρονικό ορόσημο σ' αυτή την πορεία μπορεί να αποτελέσει το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων  την μεθεπόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου. Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί επί του παρόντος, η προοπτική ενός  year-end rally φαίνεται αρκετά ισχυρή – οι πιθανότητες θα αυξηθούν μάλιστα αν μεσολαβήσει μεγαλύτερη διόρθωση.

Μετοχές και δείκτες

«Βαρόμετρο» της αγοράς παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση.  Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς επικρατεί κινητικότητα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και εξετάζονται πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος – συμπεριλαμβανομένων κινήσεων συγχωνεύσεων, ομολογιακών εκδόσεων και πώλησης κόκκινων δανειακών χαρτοφυλακίων.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,60% και όλες οι μετοχές του κλάδου βρίσκονται στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Πειραιώς (-2,7%). Ακολουθούν Attica Bank -1,9%,  Alpha -1,7%, Εθνική και Eurobank -1,5%.

O Γενικός Δείκτης χάνει 1,10% υποχωρώντας στις 641,5 μονάδες. Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει στην περιοχή που μπορεί να αποτελέσει νέα βάση στήριξης και εφαλτήριο για έναν νέο κύκλο αντίδρασης-ανάκαμψης.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  υποχωρεί κατά 1,15% στις 1.678 μονάδες. Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips με θετικό πρόσημο μόνον τρεις μετοχές: Τιτάν +1,2%, ΕΥΔΑΠ +1%, ΑΔΜΗΕ +0,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των διυλιστηρίων, που ακολουθούν την τάση του κλάδου διεθνώς: Motor Oil και ΕΛΠΕ -2,8%. Ακολουθούν  ΕΧΑΕ -2%, Βιοχάλκο, ΔΕΗ  και ΟΠΑΠ -1,7%

Διαβάστε επίσης