Αγορές

"Επιστρέφει" με τράπεζες και blue chips το χρηματιστήριο


Ανοδικά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός - ένδειξη επιφυλακτικότητας από πλευράς των διαχειριστών  ισχυρών χαρτοφυλακίων και ξένων funds.

Η θετική  εικόνα στο ταμπλό συντηρεί τις προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανάκαμψης, που θα οδηγήσει  τον ΓΔ πάνω από την περιοχή αντίστασης των 785 μονάδων, όπου έχουν ανακοπεί οι τελευταίες ανοδικές απόπειρες.

Ομως οι προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς είναι συγκρατημένες. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, αποχρών λόγος για μια σημαντική ανοδική κίνηση δεν υπάρχει. Απουσιάζουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κλίμα και αισιοδοξία, ή να περιορίσουν το βραχυχρόνιο ρίσκο.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι πλέον εμφανείς, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται τώρα η παράταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες.

Ευμετάβλητο σκηνικό και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ταλανταντεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλης διόρθωσης, σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Κατά 0,60% ενισχύεται σήμερα ο DAX, +0,20% o CAC40, υποχωρεί οριακά (-0,15%) ο FTSE100 στο Λονδίνο.

Αρνητική η επίδραση από τις αγορές ομολόγων, όπου ασκούνται πιέσεις και η τάση των αποδόσεων είναι ανοδική.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και το τελευταίο ημίωρο έχουν σταθεροποιηθεί στα υψηλά ημέρας. Ο τζίρος είναι χαμηλός - μόλις 11 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,63% στις 786,14 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 783,3 με κέρδη 1,25%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η  περιοχή των 785 μονάδων παραμένει ισχυρή βραχυχρόνια αντίσταση. Εκτιμούν ότι  στην περιοχή αυτή μπορεί να συνεχισθεί η συσσώρευση, ώσπου η αγορά να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση.
Κατά 1,35% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.861,6μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,11% και στη συνέχεια διολισθαίνει. Τώρα βρίσκεται στο +1,30%. Πειραιώς  +3,2%, Attica  +2,1%, Eurobank και Εθνική +1,4%, Alpha +1,3%, Τρ. Ελλάδος +0,4%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Η"φιλολογία" για αναμενόμενο τουριστικό κύμα μετά τον Απρίλιο βοηθά την Aegean να "απογειωθεί" στο +5,8%.  Ακολουθούν ΟΠΑΠ +2,1%, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος +1,8%, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%.

Στα mid caps Κρι-Κρι +2,8%, Ιντρακάτ και Ολυμπιακή Τεχνική +2,2%,  Intracom και Πλ. Θράκης +1,5%.Στον αντίποδα ΕΥΑΘ -2,1%, MIG -1,8%.

Διαβάστε επίσης