Αγορές

Κατεβαίνει σκαλιά το χρηματιστήριο


Συνεχίζεται η δοκιμασία αντοχών και στηρίξεων στο χρηματιστήριο, που βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ισορροπιών, εν μέσω αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και τις επιχειρήσεις.

Εντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν  στη σημερινή συνεδρίαση και ο ΓΔ τερμάτισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. "Διασώθηκαν" με μικρές απώλειες οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ο κλαδικός τους δείκτης κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 4,3%, σημειώνοντας χαμηλό -2,44%.

Αρνητικό κλίμα και στις διεθνείς αγορές, με πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Περίπου 0,7% χάνει ο DAX, που πήγε νωρίτερα μέχρι -2,2%. Στη Wall Street ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4%, ο S&P500 χάνει 0,7%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,5%.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται επίσης στα ομόλογα της Ευρωζώνης, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα δημοσιονομικά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 4 μονάδες βάσης.

Στο ΧΑ αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προβληματισμού αποτελούν οι εξελίξεις στις τράπεζες, οι προοπτικές στην οικονομία - ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα - και η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, που επηρεάζει ήδη την πορεία και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς κινείται σήμερα στο 0,92%, από χαμηλό 0,55% πριν από λίγους μήνες.

Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά την δυναμική του ΧΑ, αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα καμπή, καθώς ο ΓΔ πελαγοδρομεί στην περιοχή των 775 μονάδων, που αποτελεί κρίσιμη στήριξη και ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί βραχυχρόνια αντίσταση. Εκτιμούν ότι  στην περιοχή αυτή μπορεί να συνεχισθεί η συσσώρευση, ώσπου η αγορά να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με ανοδικές διαθέσεις και αξιόλογα κέρδη. Ομως οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση. Στις 12:30 σημείωσαν χαμηλά ημέρας και στη συνέχεια ανέκαμψαν με αργό ρυθμό. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν το τελευταίο ημίωρο.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,89% στις 78,94 μονάδες και εν συνεχεία βυθίστηκε μέχρι τις 772,40 (-1,23%). Τερμάτισε στις 773,52 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,08%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίηση έχασε 1,01%, κλείνοντας στις 1.836,53 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +1,81% και γυρίζοντας καθοδικά βυθίστηκε μέχρι -2,44%. Τερμάτισε με οριακές απώλειες 0,13%. Eurobank +1,5%, Εθνική +0,3%. Στο κόκκινο Πειραιώς -3%, Alpha -2%, Attica -0,4%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ελάχιστες μετοχές τερμάτισαν με θετικό πρόσημο. Aegean  με +1,4%, Lamda +0,9%,  Φουρλής +0,5%, ΕΛΠΕ +0,4%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η ΔΕΗ (-5,9%). Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4%, Jumbo -2,1%,  Μυτιληναίος -1,9%, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ -1,7%.

Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνον η Intracom (+0,9%). Στον αντίποδα MIG -2,4%, Cenergy -2,3%, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης  -2%,Quest -1,8%.

Διαβάστε επίσης