Αγορές

Σε δοκιμασία αντοχών το χρηματιστήριο


Ενα κρίσιμο τεστ αντοχών και στηρίξεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, μετά από τρεις μέρες απωλειών που επηρέασαν αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς και χαμήλωσαν τον πήχυ των προσδοκιών. Θετικές μέχρι στιγμής οι ενδείξεις, καθώς οι βασικοί δείκτες  έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση, μετά από έντονες διακυμάνσεις.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +0,75%), ενώ τα futures στη Wall Street προμηνύουν άνοιγμα με μικρά κέρδη.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Στο ΧΑ αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προβληματισμού αποτελούν οι εξελίξεις στις τράπεζες, οι προοπτικές στην οικονομία - ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα - και η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, που επηρεάζει ήδη την πορεία και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς πήγε σήμερα στο 0,92% (από χαμηλό 0,55% που είχε σημειωθεί πριν από λίγους μήνες), ενώ του 5ετούς ανέβηκε στο 0,12%, από 0,02% που ήταν στην αρχή της εβδομάδας.

Ανησυχίες προκαλούν οι εκθέσεις διεθνών οίκων, που προβλέπουν μεγάλη ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο και χαμηλώνουν τον πήχυ για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2021.

Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά την δυναμική του ΧΑ, αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα καμπή, καθώς ο ΓΔ κινείται στην περιοχή των 785 μονάδων, που αποτελεί κρίσιμη στήριξη και ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί βραχυχρόνια αντίσταση. Εκτιμούν ότι  στην περιοχή αυτή μπορεί να συνεχισθεί η συσσώρευση, ώσπου η αγορά να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση.

Οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί σήμερα με διακυμάνσεις μεγάλου εύρους, αλλάζοντας πολλές φορές κατεύθυνση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,99% στις 790 μονάδες και εν συνεχεία πήγε μέχρι -0,12% στις 781,29. Τώρα βρίσκεται στις 784,5 μονάδες με κέρδη 0,30%.
Κατά 0,35% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.858,7 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,53%, έχασε στη συνέχεια τα κέρδη του και τώρα έχει ανακάμψει πάλι στο +0,95% και  τώρα σημειώνει άνοδο 0,30%. Πειραιώς  +2%, Eurobank +1,3%, Εθνική, Alpha και Τρ. Ελλάδος +0,7%. Στο κόκκινο η Attica με -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν Βιοχάλκο και Σαράντης με +2,8%. Jumbo +2,3%,  ΔΕΗ +1,8%, Τιτάν +1%, ΟΤΕ και Μυτιληναίος +0,7%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -5%, Ελλάκτωρ -2,9%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%, ΕΧΑΕ -0,8%.

Στα mid caps προηγείται με άλμα +6,2% η Cenergy, λόγω της είδησης ότι κέρδισε μεγάλο συμβόλαιο στη Γαλλία, "χτυπώντας στην έδρα του" τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο ανταγωνιστή της. Ακολουθούν Ιντρακάτ +3,2% Ολυμπιακή Τεχνική +2,5%, ΕΥΑΘ +1,7%. Στο κόκκινο Autohellas και Ικτίνος -1,3%, Profile και Κρι-Κρι -1%.

Διαβάστε επίσης