Αγορές

Μικρά κέρδη στο χρηματιστήριο


Ανεβαίνει η "θερμοκρασία" στο ΧΑ, καθώς επιταχύνεται η συναλλακτική κίνηση και οι βασικοί δείκτες παίρνουν ανοδική κατεύθυνση. Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές, που έχαναν έδαφος  στην αρχή της συνεδρίασης, φρενάροντας την ανοδική κίνηση της αγοράς Σε εξέλιξη βρίσκεται ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που εμφανίζουν εικόνα σταθεροποίησης και οι δείκτες τους κινούνται στα επίπεδα χθεσινών κλεισιμάτων.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Στο ΧΑ αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προβληματισμού αποτελούν οι εξελίξεις στις τράπεζες και οι εκτιμήσεις για νέα γενιά κόκκινων δανείων που δημιούργησε η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, με τα περιοριστικά μέτρα και την απορρύθμιση της οικονομίας.

Την αβεβαιότητα συντηρούν οι πληροφορίες-εκτιμήσεις ότι το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον για δύο εβδομάδες,έως τα μέσα Μαρτίου, επιφέροντας πρόσθετο πλήγμα σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και στα δημόσια έσοδα.

Ανησυχίες προκαλούν οι εκθέσεις διεθνών οίκων, που προβλέπουν μεγάλη ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο και χαμηλώνουν τον πήχυ για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2021.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακά κέρδη στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονταν στο κόκκινο. Μετά το πρώτο ημίωρο εκδηλώθηκε ισχυρή ανοδική αντίδραση, οι τράπεζες κάλυψαν τις απώλειες και οι βασικοί δείκτες κινούνται τώρα σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό +0,04% στις 789,05 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 794,2 με κέρδη 0,70%
Κατά 0,55% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.884 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -0,75%, γύρισε ανοδικά στο +0,52% και  τώρα σημειώνει άνοδο 0,30%. Προηγούνται Alpha και Attica με +1%. Πειραιώς και Eurobank +0,4%, Εθνικήκαι Τρ. Ελλάδος -0,4%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει και σήμερα η ΔΕΗ με άλμα +3%. Ακολουθούν Βιοχάλκο και Σαράντης +1,8%,  Coca-Cola +1,3%, Motor Oil και Lamda +1,1%, ΕΥΔΑΠ +0,9%, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%. Στο κόκκινο Jumbo -1,5%, Aegean -1,2%, Τιτάν και ΕΧΑΕ -0,7%.

 Στα mid caps Autohellas +3,6%, Intercontinental +1,6%, Ιντρακάτ , Αβαξ και MIG +1,6%. Στον αντίποδα Ολυμπιακή Τεχνική -2,5%, Ικτίνος -1%.

Διαβάστε επίσης