Αγορές

Μιά ΔΕΗ δεν αρκεί -“Παγωνιά” και στο χρηματιστήριο, πιέσεις στις τράπεζες


Ευμετάβλητο σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, μετά την ανεπιτυχή απόπειρα κατάληψης του οχυρού των 800 μονάδων, που αποδεικνύεται ισχυρή αντίσταση και ψυχολογικό όριο. Σε καθοδική τροχιά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα, απ' όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει η επόμενη ανοδική κίνηση.

Μεικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX – που σημείωσε προχθές νέο ιστορικό υψηλό – να υποχωρεί κατά 0,6% και τους FTSE100 και CAC40 να κινούνται χωρίς ουσιώδη μεταβολή από το χθεσινό κλείσιμο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η βραχυχρόνια τάση στο ΧΑ δεν έχει αλλάξει και το τεστάρισμα αντιστάσεων και στηρίξεων θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες, με διακυμάνσεις στην περιοχή των 785-800 μονάδων.
 Η ανάκαμψη προϋποθέτει βέβαια βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς, κάποια καλά νέα-καταλύτες από το εσωτερικό μέτωπο - και αυξημένο τζίρο.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αντικείμενο προβληματισμού οι τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, που προβλέπουν μεγάλη ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο και χαμηλώνουν τον πήχυ για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2021.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις στις τράπεζες και τα στοιχεία για τη νέα γενιά κόκκινων δανείων που δημιούργησε η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, με τα περιοριστικά μέτρα και την απορρύθμιση της οικονομίας.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με αρνητικό πρόσημο στους δείκτες  και μιά γρήγορη αντίδραση, που κάλυψε προς στιγμής τις απώλειες. Στη συνέχεια όλοι οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας συνεχώς. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέραςδ.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,08% στις 796,58 μονάδες κατά το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών και τώρα βρίσκεται στις 788,7 με απώλειες 0,90%
Κατά 1,05% υποχωρεί ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.875,4 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης χάνει αυτή την ώρα 2,30%, έχοντας γράψει χαμηλό ημέρας -2,43%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -2,5%, Πειραιώς και Alpha -2,1%, Εθνική -1,8%, Τρ. Ελλάδος και Attica -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η ΔΕΗ με άλμα +3,2%. Ακολουθούν ΕΛΠΕ +1,7% και Lamda +0,5%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες  ΕΧΑΕ -2,6%, ΟΤΕ και  Σαράντης -2,1%,  Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Φουρλής  -1,3%, Coca-Cola -1,1%.

 Στα mid caps ξεχωρίζει η Intracom με +5,5%. Με θετικό πρόσημο Αβαξ +2,2%, BriQ και Intercontinental +0,8%. Στον αντίποδα ΕΥΑΘ -2,3%, Autohellas και Ικτίνος -1,6%, MIG και Ιντρακάτ -1,2%, Quest, Παπουτσάνης και Κρι-Κρι -0,9%.

Διαβάστε επίσης