Χρηστικά

Επιδότηση μισθών και πληρωμή εισφορών από το Κράτος λόγω κορονοϊού


Το πακέτο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και περιμένουν την έγκριση του Eurogroup για την υλοποίησή του

Το πλαίσιο των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά και για τους εργαζόμενους που απασχολούν εξετάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι η στήριξη των χιλιάδων επιχειρήσεων που έβαλαν προσωρινό «λουκέτο» στο πλαίσιο της απόφασης για αναστολή της λειτουργίας τους, μέχρι τις 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινωθούν από την Τρίτη, αφού στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ληφθούν οι αποφάσεις στο Eurogroup, για τα περιθώρια χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων, που ήδη έχει δρομολογήσει και ανακοινώσει η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά αναμένεται στο αυριανό Eurogroup να αποφασιστούν να εξειδικευτούν τα περιθώρια παροχών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πακέτο των… αναγκαστικών παροχών θα είναι ένα ποσοστό του ΑΕΠ,  1% - 2%.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ποσά που κυμαίνονται από 2 έως 4 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι ακόμη η ελληνική οικονομία όπως και η παγκόσμια βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά καθώς, δεν είναι σαφές πότε θα λήξει η επιδημία και πόσοι κλάδοι θα επηρεαστούν.

Με εξαίρεση τη βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση του τζίρου. Εάν παραταθεί η καραντίνα, θα τινάξει στον αέρα όλες τις οικονομίες και το Κράτος, φυσικά, δεν θα μπορεί να παράσχει στήριξη σε όλους του πληττόμενους κλάδους.  Αυτό όμως θα εξεταστεί σε επόμενη φάση, καθώς τώρα προέχει η στήριξη των επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω του κορονοϊού, για 14 μέρες είναι:

 • Η καταβολή επιδόματος στους εργαζόμενους που απασχολούν οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Αρχικά το ποσό θα αφορά στο 50% των μηνιαίων αποδοχών τους και μέχρι ένα ανώτατο ύψος, εφόσον το διάστημα της αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης είναι μέχρι 14 μέρες.
 • Η πληρωμή από το Κράτος, των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επιχειρηματιών για το διάστημα, που οι επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές. Στην προκειμένη περίπτωση το διάστημα είναι 14 μέρες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης. Κρίνεται ότι η αναβολή της καταβολής των εισφορών, για κάποιους μήνες, δεν διευκολύνει αφού, χωρίς τζίρο οι επιχειρήσεις θα είναι αδύνατο να τις καταβάλλουν οποτεδήποτε.
 • Δικαιούχες των μέτρων στήριξης θα είναι μόνο οι επχιειρήσεις που δεν θα προβούν σε απολύσεις προσωπικού, καθώς η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει μια έκρηξη της ανεργίας.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη νομοθετηθεί το πλαίσιο, για τη χορήγηση παρατάσεων πληρωμής φόρων και εισφορών, μέχρι ένα τρίμηνο, αλλά εάν διαρκέσει η καραντίνα, είναι αναποτελεσματικές καθώς, χωρίς τζίρο, καμία επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο, δεν θα μπορέσει ούτε μελλοντικά να ανταπροκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού, σε ημιμόνιμη βάση, όπως είναι ο τουριστικός κλάδος, που αναμένεται να δεχτεί ισχυρό πλήγμα, εξετάζεται σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας. Πρόκειται για το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Επίσης θα συμπληρωθεί με μέτρα στήριξης των συγκεκριμένων  επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Ο αναλυτικός κατάλογος των «λουκέτων»

Στην απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αναφέρεται πως η απαγόρευση λειτουργίας αφορά το σύνολο της Επικράτειας και για το χρονικό διάστημα από 14 έως και 27 Μαρτίου, των ακόλουθων καταστημάτων/ επιχειρήσεων:

 • Των εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά. Από τη διάταξη εξαιρούνται τα εστιατόρια, τα αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά, καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού.
 • Των αιθουσών θεαμάτων και χώρων συναφών δραστηριοτήτων.
 • Των δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε), των αναγνωστηρίων των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των αρχειοφυλακείων. Στις δημόσιες βιβλιοθήκες λειτουργούν οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες με την παρουσία ενός τουλάχιστον υπαλλήλου και με την επιφύλαξη της ασφαλούς λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, ιατρείων και των υπηρεσιών πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης.
 • Των μουσείων, των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και κτιρίων, καθώς και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών.
 • Των ιδιωτικών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων (καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών, πρακτορείων) με εξαίρεση των δραστηριοτήτων των πλανόδιων πωλητών, καθώς και των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων σε διαδικτυακή (on-line) σύνδεση.
 • Των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, καθώς και των αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση των αθλητών και ομάδων που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του τρέχοντος έτους.
 • Των θεματικών πάρκων (πάρκα ψυχαγωγίας, λούνα παρκ, πανηγύρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα), με εξαίρεση τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους αναψυχής και τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους άθλησης για μεμονωμένη άθληση.
 • Των ακόλουθων χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας: ντισκοτέκ, σφαιριστηρίου, χώρων συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια), καθώς και χώρων όπου προσφέρονται άλλες υπηρεσίες θεάματος.
 • Των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, καθώς και των χώρων παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας.
 • Των χώρων παροχής προσωπικών υπηρεσιών, ήτοι υπηρεσιών δερματοστιξίας (τατουάζ) και υπηρεσιών τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
 • Της παροχής προσωπικών υπηρεσιών ιερόδουλων.
 • Των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος (shop-in-a-shop)», που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα