Αγορές

Επεσε το κάστρο των 900 μονάδων! Στα υψηλά 5ετίας 0 ΓΔ του ΧΑ


Ορόσημο για το χρηματιστήριο και αφετηρία ενός νέου ανοδικού κύκλου μπορεί να αποδειχθεί η σημερινή συνεδρίαση, που έφερε τον ΓΔ στα υψηλά σχεδόν 5ετίας! Μετά από πολλές ανεπιτυχείς απόπειρες, το «οχυρό» των 900 μονάδων  κατελήφθη και η αγορά επέστρεψε στα επίπεδα όπου είχε βρεθεί τον Φεβρουάριο του 2015, μία εβδομάδα μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη διάσπαση αυτής της αντίστασης ανοίγει πλέον ο δρόμος για μία μεγαλύτερη ανοδική κίνηση, που θα δημιουργήσει νέες προσδοκίες και θα λειτουργήσει ως «κράχτης» για την εισροή φρέσκου  επενδυτικού και αποταμιευτικού χρήματος  στο χρηματιστήριο.

Θετικός καταλύτης για το ΧΑ θα αποτελέσουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις που συναρτώνται με εξαγορές, αποκρατικοποιήσεις και μεγάλα επενδυτικά projects στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των υποδομών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - όρα περίπτωση Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σημαντική παράμετρος θα είναι και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, που επηρεάζεται τώρα δυσμενώς από την αβεβαιότητα στο μέτωπο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.
Τις επόμενες μέρες το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί  επίσης σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος -  φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κόκκινα δάνεια, αποτελέσματα 9μήνου εισηγμένων.

Μετοχές και δείκτες

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες και η δημιουργία βάσης σ’ αυτή την περιοχή, που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο νέας ανοδικής κίνησης.
 Προς το παρόν πρώτη στήριξη παραμένουν οι 890 μονάδες, ουσιαστικότερη οι 880.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα μεταξύ 893,57 μονάδων (-0,69%) και 901,69 (+0,22%), τερματίζοντας με άνοδο 0,20% στις 901,58 μονάδες, σχεδόν στο απόλυτο υψηλό ημέρας.
Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,15%, στις 2.275,08 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά στο -1,73% και ανακάμπτοντας δυναμικά την τελευταία ώρα των συναλλαγών τερμάτισε  οριακά στο κόκκινο, με απώλειες 0,12%. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς (+1,9%) και Alpha(+0,6%).  Στο κόκκινο Εθνική -1,7%, Attica -1,4%, Eurobank -0,5%.
Μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, που πήραν σήμερα τη σκυτάλη της ανόδου. Επικεφαλής της κούρσας Βιοχάλκο +3,5%, Ελλάκτωρ +3,2%, Μυτιληναίος και Σαράντης +2,7%.
Στο κόκκινο Jumbo -1,7%, Motor Oil -1%, Τιτάν και ΟΤΕ -0,7%.

Στα med caps Αβαξ +3,2&, Κέκροψ +2,8%, MIG και MLS +2,3%

Διαβάστε επίσης