Αγορές

ΧΑ: Εν αναμονή της επόμενης ανοδικής κίνησης


Ακαρπη αποβαίνει μέχρι στιγμής άλλη μία προσπάθεια κατάληψης και υπέρβασης του "οχυρού" των 900 μονάδων, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου στο χρηματιστήριο, αναθερμαίνοντας επενδυτικές προσδοκίες.

Με διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, που ξεκίνησαν στο κόκκινο, κάλυψαν σταδιακά τις απώλειες και τώρα έχουν μπει σε τροχιά διολίσθησης. Οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών αντισταθμίζονται από το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον χαρτοφυλακίων που ποντάρουν  σε συνέχιση της ανοδικής πορείας  της αγοράς.Θετικη ένδειξη ο αυξημένος τζίρος στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης.

Ανάλογη είναι και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Στην ελληνική αγορά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος -  φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κόκκινα δάνεια, αποτελέσματα 9μήνου εισηγμένων.

Θετικός καταλύτης για το ΧΑ οι επιχειρηματικές εξελίξεις που συναρτώνται με εξαγορές, αποκρατικοποιήσεις και μεγάλα επενδυτικά projects στους τομείς της ενέργειας, του real estate και των υποδομών

 Μετοχές και δείκτες

Το στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ στην περιοχή των 900 μονάδων, με προοπτική υπέρβασης αυτής της αντίστασης στο αμέσως προσεχές μέλλον, χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική διόρθωση. Πρώτη στήριξη αποτελούν οι 890 μονάδες, ουσιαστικότερη οι 880.

 Ο Γενικός Δείκτης κινείται αυτή την ώρα στις 898,4 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,15%.Στο άνοιγμα της συνεδρίασης κατέγραψε χαμηλό -0,69% (στις 893,57 μονάδες) και στη συνέχεια πήγε μέχρι +0,22% (στις 901,69)
Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,25%, στις 2.265,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -1,30% και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,10%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Πειραιώς (+0,6%). Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha και Εθνική -1,3%, Eurobank -1,1%,Attica -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ με +3%. ΕΧΑΕ +1,9%, ΟΠΑΠ και Cenergy +1,5%, Βιοχάλκο και ΔΕΗ +1,3%.

Στο κόκκινο Jumbo -1,5%, Τιτάν -1%, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,7%.

Διαβάστε επίσης