Χρηστικά

Εντολή ΥΠΟΙΚ στην ΑΑΔΕ για φοροκυνηγητό!


Με απόφαση του υφ. Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, καλείται η ΑΑΔΕ να εισπράξει τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, μέσα στο 2022

Αυστηρές εντολές στην ΑΑΔΕ για φοροκυνηγητό άνευ προηγουμένου εντός του 2022 δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και να βεβαιώσει νέους φόρους και πρόστιμα μέσα από πογκρόμ φορολογικών ελέγχων.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου (13079 ΕΞ 2022/1.2.2022), καλείται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εισπράξει τουλάχιστον το σύνολο των εσόδων που προβλέπει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το οποίο υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ.

Ήδη το 2022, θα αναδειχθεί σε χρονιά φορολογικών ελέγχων, καθώς, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, έχει ήδη προγραμματίσει για φέτος τουλάχιστον 42.900 ελέγχους, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στην εν λόγω απόφαση οι στόχοι θα πρέπει να υλοποιηθούν σωρευτικά και στο ακέραιο (ποσοστό επίτευξης 100%), τόσο στην είσπραξη εσόδων όσο και στις επιστροφές φόρων.

Με βάση τους πίνακες που περιέχει η απόφαση, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εισπράξει το 2022, καθαρά έσοδα από φόρους ύψους 49.977 εκατ. ευρώ, καθώς και 1.934 εκατ. ευρώ, από μη φορολογικά έσοδα, σύνολο 51.911 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα οι φορολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να επιστρέψουν στους φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, το ποσό των 4.957 εκατ. ευρώ, με την υποσημείωση ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί στο 100%.

ypoik_aade

Οι στόχοι να πιαστούν βρέξει-χιονίσει

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των παραπάνω στόχων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τυχόν παράγοντες που θα επηρεάσουν την εν γένει υλοποίηση.

Ειδικότερα, η λήψη μέτρων ή η διαφοροποίηση φορολογικής ή δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, καθώς και τυχόν εξωγενείς παράγοντες, θα ποσοτικοποιηθούν και θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ποσά εσόδων από μέτρα, παρεμβάσεις που δεν έχουν συνυπολογισθεί στον ανωτέρω πίνακα αφαιρούνται από το ποσό των εισπραχθέντων εσόδων (σε περίπτωση αύξησης των εσόδων) ή προστίθεται σε αυτό (σε περίπτωση μείωσης των εσόδων), κατόπιν ποσοτικοποιήσεων που θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε περίπτωση μέτρων, παρεμβάσεων αύξησης των εσόδων, από τα εισπραχθέντα έσοδα θα αφαιρείται κατά περίπτωση το χαμηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι τυχόν υπεραπόδοση αυτών οφείλεται σε ενέργειες και δράσεις της ΑΑΔΕ, ενώ τυχόν αστοχίες και υποεκτέλεση της πραγματικής απόδοσης έναντι των αρχικών εκτιμήσεων δεν αποδίδεται στην ΑΑΔΕ, 
  • Σε περίπτωση μέτρων, παρεμβάσεων ή παραγόντων μείωσης των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα θα προστίθεται κατά περίπτωση το υψηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των μέτρων, παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Το μέτρο σύγκρισης για την επίτευξη των παραπάνω συμφωνείται ότι αποτελούν τα μεγέθη που θα περιληφθούν στο Οριστικό Δελτίο Εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που εκδίδεται από την Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα παραπάνω μεγέθη επικυρώνονται και καθίστανται οριστικά σε συγκεντρωτικό επίπεδο με την προσωρινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT) τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Τυχόν αναπροσαρμογές που δύναται να προκύψουν με την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του επόμενου έτους για το έτος αναφοράς, τακτοποιούνται συμψηφιστικά με τους στόχους του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα