Πολιτική

Εμπλοκή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά- Η NorthStar χαλάει τα σχέδια Αμερικανών-ΟΝΕΧ


Σε ναυάγιο οδηγείται η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν περίπου βέβαιο ότι θα καταλήξουν στο ελληνοαμερικανικό επιχειρηματικό-επενδυτικό σχήμα, όπου συμμετέχουν η ΟΝΕΧ του Π. Ξενοκώστα και κρατικός επενδυτικός φορέας των ΗΠΑ.

Η σχεδόν προειλημμένη απόφαση να δοθούν τα Ναυπηγεία σ' αυτό το σχήμα, που συνδέεται με ευρύτερους αμερικανικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, “σκοντάφτει” τώρα στην παρέμβαση “ανεξάρτητων” εφοπλιστικών-επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία έχουν μπει στη μάχη της διεκδίκησης και παραμένουν μέχρι την τελική φάση, καταθέτοντας οικονομική προσφορά συνοδευόμενη από πλήρες businessplan.

Η προσφορά κατατέθηκε την Παρασκευή από την εταιρεία Pyletech Shipyards του ομίλου NorthStar, που ελέγχεται μέσω Ελβετίας από τον εφοπλιστή Θεόφιλο Πριόβολο.  Ο έτερος διεκδικητής, η κοινοπραξία ΟΝΕΧ/Αμερικανών που ανέμενε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι “παράσταση για έναν ρόλο”, προτίμησε να μη μπει στη μάχη της πλειοδοσίας.

Οπως ανέφερε σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ το Sofokleousin,  κατέθεσε  μία εντελώς τυπική προσφορά με συμβολικό τίμημα, προκειμένου να μείνει στη διαδικασία και να έχει στη συνέχεια έννομο συμφέρον να προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας ακύρωση/επανάληψη του διαγωνισμού.

Διαβάστε σχετικά: Κόντρα εφοπλιστών με Αμερικανούς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Δεν πήρε ό,τι ζητούσε

Την πληροφορία επιβεβαίωσε σήμερα με ανακοίνωση της η ΟΝΕΧ, υποστηρίζοντας ότι επέλεξε αυτή την κίνηση επειδή δεν έλαβε επαρκείς διευκρινίσεις, που να καλύπτουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις της, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου της.

Η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία δεν αποσαφηνίζει τι ακριβώς ζητούσε και δεν πήρε, ώστε να συμμετάσχει ουσιαστικά στην πλειοδοτική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτήσεις της σχετίζονται με κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την ανάληψη αμυντικών προμηθειών. Παραμένει λοιπόν ασαφές τι επιδιώκει και πώς θα κινηθεί στη συνέχεια.

 Πολύ χαμηλό τίμημα

Επισημαίνει πάντως εμμέσως ότι το προσφερθέν τίμημα από τον όμιλο Northstar (15,1 εκατ. ευρώ) είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την αξία των Ναυπηγείων, λαμβανομένου υπόψη και του ύψους του τιμήματος (περίπου 270 εκατ.) που θα δαπανήσει η ΟΝΕΧ για τα (μικρότερης δυναμικότητας) Ναυπηγεία Ελευσίνας και των 50 εκατ. που πλήρωσε για το Νεώριον Σύρου.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν εμπλοκές που καθιστούν δυσχερή έως αδύνατη την επιτυχή ολοκλήρωση  της μεγάλης ιδιωτικοποίησς στην οποία η κυβέρνηση έχει “επενδύσει” πολλά.

Οπως επισημαίνεται στο προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα του Sofokleousin

η επιμονή του εφοπλιστικού ομίλου στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου ελληνικού ναυπηγοεπεισκευαστικού συγκροτήματος, ανατρέπει τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει για ισχυρή αμερικανική παρουσία σ' αυτόν τον κλάδο, ο οποίος συναρτάται και με την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τώρα την εισήγηση του ειδικού εκκαθαριστή για να αποφασίσουν εάν θα κάνουν δεκτή την προσφορά του ομίλου Πριόβολου, ή θα ζητήσουν να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Η απόφαση θα ληφθεί προφανώς σε  κυβερνητικό επίπεδο και υπό αμερικανική πίεση.
Αναπόφευκτες θα είναι οι νομικές - ενδεχομένως και δικαστικές - περιπλοκές εάν απορριφθεί η προσφορά και κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Τι λέει η ΟΝΕΧ για τη στάση της

Στην ανακοίνωση του ο όμιλος ΟΝΕΧ διευκρινίζει ότι η προσφορά του για τα Ναυπηγεία ήταν «μη ανταγωνιστική», συμβολικού χαρακτήρα και δίνει εξηγήσεις για τη στάση του.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Ο όμιλος ONEX λόγω διαφόρων ανακριβών αναφορών περί δεύτερης ανταγωνιστικής προσφοράς  στον διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενημερώνει πως:

1. Οι διευκρινίσεις που μας δόθηκαν στα πλαίσια της κλειστής και απόρρητης διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι 48 ώρες, προ της εκπνοής του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κρίναμε πως δεν μπόρεσαν να καλύψουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις μας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου μας, με μοναδικό σκοπό μας την διατήρηση της λειτουργίας των υπό πώληση υποδομών «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», ως ναυπηγείου.

2. Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό, όπως ενημερώσαμε τους αρμόδιους την 10-12-2020,  αλλά και με ειδικό δεσμευτικό υπόμνημα εντός του φάκελου/προσφοράς που υποβάλαμε την 11-10-2020, ήταν «μη ανταγωνιστική» και συμβολικού χαρακτήρα. Ο μοναδικός λόγος που το πράξαμε, όπως δηλώσαμε και  επεξηγήσαμε στην προσφορά μας, ήταν για να διατηρήσουμε το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στην διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί.

3. Ο Όμιλος μας έχει, ήδη, αποκτήσει τα ναυπηγεία Νεώριου Σύρου, με αξία εξαγοράς μέσα από διαδικασία εξυγίανσης περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαπραγματεύεται την αξία απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω διαδικασίας εξυγίανσης περί τα 270 εκατομμύρια ευρώ.  
4. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε αποδεδειγμένα τις αξίες των Ναυπηγείων της Πατρίδας μας. Αν η διαγωνιστική διαδικασία ικανοποιούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις μας, θα είχαμε την δυνατότητα για άλλη μια φορά, μέσα από μία ανταγωνιστική προσφορά μας, να καταθέσουμε ένα τίμημα αντάξιο του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Τίμημα που δεν μπορεί φυσικά να υστερεί των προηγούμενων ιστορικά καταγεγραμμένων αξιών που προαναφέραμε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα