Επιχειρήσεις

Μάχη παρασκηνίων για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με αμερικανικό "δάκτυλο"


Ενας παρασκηνιακός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που μπορεί να καταστούν επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για τις αμυντικές προμήθειες και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, προσθέτοντας παράλληλα ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της αμερικανικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Πέραν του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, η “τύχη” του μεγάλου ναυπηγοεπισκευαστικού συγκροτήματος αποκτά και γεωπολιτική διάσταση, καθώς ο βασικός διεκδικητής του είναι επιχειρηματικό σχήμα όπου συμμετέχει αμερικανικός κρατικός φορέας (DFC), που χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια συναρτώμενα με γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Αντίπαλοι σ' αυτή τη μάχη είναι ο όμιλοι Ξενοκώστα/DFC και Northstar/Πριόβολου.  Ο πρώτος – που έχει εξαγοράσει ήδη μέσω της εταιρείας Onex το Νεώριον Σύρου και ολοκληρώνει τη διαδικασία απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας –  κινείται με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, συνεργαζόμενος στην υλοποίηση αμερικανικών σχεδίων για τον έλεγχο του ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού δυναμικού, των λιμανιών Αλεξανδρούπολης-Καβάλας, τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη κλπ.

Η Northstar του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου που εδρεύει στην Ελβετία, φαίνεται να εκπροσωπεί καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπήκε πρόσφατα  στην κούρσα για τον Σκαραμαγκά, αντιστρατευόμενη την  προσπάθεια Αμερικανών/Ξενοκώστα/Onex να ελέγξουν πλήρως τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα.

Κυβερνητική αμηχανία

Η εμφάνιση δύο διεκδικητών με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, που θα μπορούσαν να “ζωντανέψουν” τα ναυπηγεία δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, προκάλεσε αρχικά ευφορία στην κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να επισπεύσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση της εταιρείας (“Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ”-ΕΝΑΕ).

Περιέργως όμως, κι ενώ οι δύο υποψήφιοι αγοραστές δήλωναν έτοιμοι να καταθέσουν προσφορά”, αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής, η οποία έληγε σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ερωτηματικά και έντονες αντιδράσεις. Ξεκίνησε “χαρτοπόλεμος” ανακοινώσεων από τους δύο υποψήφιους αγοραστές, με αιχμές και υπαινιγμούς για υπόγειες μεθοδεύσεις προκειμένου να ευνοηθεί η άλλη πλευρά.

Η μάχη συνεχίζεται στο παρασκήνιο, με πιέσεις και παρεμβάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία με διαφάνεια. Εύλογη και αναμενόμενη θεωρείται η παρέμβαση από αμερικανικής πλευράς, η οποία θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση – ιδιαίτερα μάλιστα αν ο όμιλος Northstar/Πριόβολου καταθέσει καλύτερη προσφορά.

Σημειώνεται ότι αν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περιέλθουν στο σχήμα Ξενοκώστα/Onex/DFC, θα αναλάβουν πιθανότατα τη ναυπήγηση μιάς από τις 4 φρεγάτες που πρόκειται να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα