Επιχειρήσεις

Κόντρα εφοπλιστών με Αμερικανούς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις η κυβέρνηση

Σε σύνθετο παζλ εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης-ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν περίπου βέβαιο ότι θα καταλήξουν στο ελληνοαμερικανικό επιχειρηματικό-επενδυτικό σχήμα, όπου συμμετέχουν η ΟΝΕΧ του Π. Ξενοκώστα και κρατικός επενδυτικός φορέας των ΗΠΑ.

Τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς ο όμιλος NorthStar του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου αποδεικνύεται πραγματικός διεκδικητής, συμμετέχοντας στην τελική φάση του διαγωνισμού με δεσμευτική προσφορά.

Είναι μάλιστα ο μόνος υποψήφιος αγοραστής που κατέθεσε ουσιαστική προσφορά. Το σχήμα ΟΝΕΞ- Αμερικανών κατέθεσε τυπική προσφορά με πολύ χαμηλό τίμημα, μόνο και μόνο για να παραμείνει στη διαδικασία - ελπίζοντας προφανώς ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δύο συμμετέχοντες.

Για το σύνολο των εκποιούμενων περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων η εταιρεία Pyletech Shipyards του ομίλου Πριόβολου/ NorthStar προσφέρει τίμημα 15,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον υπόσχεται ότι θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η  τυπική «προσφορά» που κατέθεσε η ΟΝΕΧ περιλαμβάνει τίμημα μόλις 1 εκατ. ευρώ.

Αποφάσεις υπό αμερικανική πίεση

Η επιμονή του εφοπλιστικού ομίλου στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου ελληνικού ναυπηγοεπεισκευαστικού συγκροτήματος δυσχεραίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει για ισχυρή αμερικανική παρουσία σ' αυτόν τον κλάδο, που συναρτάται και με την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τώρα την εισήγηση του ειδικού εκκαθαριστή για αποφασίσουν εάν θα κάνουν δεκτή την προσφορά του ομίλου Πριόβολου, ή θα ζητήσουν να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Η απόφαση θα ληφθεί προφανώς σε  κυβερνητικό επίπεδο και υπό αμερικανική πίεση.

Αναπόφευκτες θα είναι οι νομικές - ενδεχομένως και δικαστικές - περιπλοκές εάν απορριφθεί η προσφορά και κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός

Τι λέει η NorthStar - Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση η Pyletech Shipyards αναφέρει με την προσφορά που κατέθεσε, γίνεται το πρώτο βήμα, ώστε τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή.

«Η Pyletech Technologies έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση μας θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της Pyletech Technologies θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία.

»Σήμερα, αποδεικνύουμε στην πράξη την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

»Ως όμιλος εταιρειών που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέσαμε μια δίκαιη και επωφελή για την απασχόληση και την εθνική οικονομία πρόταση, η οποία βασίστηκε κυρίως στα εξής κριτήρια:

   - Στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή.
  -  Στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
  -  Στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Σημειώνεται ότι η προσφορά μας είναι μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από το νέο ιδιοκτήτη εντός μηνός και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας.

Το όραμα του Ομίλου North Star είναι να δημιουργήσει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας.

Τι θα πάρει ο αγοραστής

Η Pyletech Shipyards διευκρινίζει ακόμη τα εξής:

-Η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό.

-Ήδη έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.

- Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960).

- Οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ).

- Η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ το χρόνο.

- Η δεξαμενή Νο. 5 δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.

- Με την πώληση η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα