Πολιτική

Εμφύλιος στη ΝΔ από τη δήλωση Μητσοτάκη για το δώρο Χριστουγέννων


«Εμφύλιο» στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν οι δηλώσεις Μητσοτάκη για  το δώρο Χριστουγέννων, που δημιούργησαν την εντύπωση ότι προτίθεται να το καταργήσει εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Η ΝΔ εξαπέλυσε μύδρους κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία», που παρουσίασε το θέμα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, τονίζοντας ότι τα λεχθέντα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών όσον αφορά τις προθέσεις του.

Επισημαίνεται ότι η «Δημοκρατία» είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα του δεξιού χώρου, αλλά δεν ευθυγραμμίζεται άκριτα με την ηγεσία της ΝΔ και συχνά ασκεί κριτική. Για την ανεξάρτητη στάση της έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο σφοδρών επιθέσεων και επικρίσεων, με κατηγορίες ότι «υπονομεύει την παράταξη».

Τώρα η ηγεσία της ΝΔ την κατηγορεί ότι παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, παρερμηνεύοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απευθύνεται μάλιστα στους δεξιούς αναγνώστες της – όπως και στο παρελθόν, για να τους πει  ότι η «Δημοκρατία» είναι περίπου σαν την… «Αυγή», προτρέποντάς τους εμμέσως να μην την αγοράζουν.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΝΔ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η εφημερίδα "Δημοκρατία", με το σημερινό της πρωτοσέλιδο, απέδειξε πια περίτρανα ότι λειτουργεί συνειδητά ως "Δούρειος Ίππος" του ΣΥΡΙΖΑ στήνοντας προβοκάτσιες και fake news σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας
Υλοποιώντας εντολές του βασικού χρηματοδότη της, τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί σκανδαλωδώς στις συμβάσεις του ΟΠΑΠ, διαστρέβλωσε πλήρως τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ περί δήθεν κοψίματος του δώρου των Χριστουγέννων, αναπαράγοντας την πιο ξεδιάντροπη κυβερνητική προπαγάνδα. Όση σπέκουλα κι αν κάνουν τα υπόγεια του Μαξίμου, κανένα δώρο δεν πρόκειται να κοπεί από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».

Και η έμμεση προτροπή προς τους αναγνώστες: «Οσο για τη “Δημοκρατία”, ας γνωρίζουν πλέον οι αναγνώστες της ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από την "Αυγή" και τα συριζοτρόλ ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί».

Το επίμαχο δημοσίευμα

Στο δημοσίευμά της με τίτλο : «Ο Κυριάκος κόβει τα δώρα», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σε μία ανατριχιαστική δήλωση προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο - στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου της Λευκωσίας- ανοίγοντας ζητήματα περικοπών σε επιδόματα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι με την πολιτική της “επί της ουσίας μετατρέπει τους πολίτες σε ομήρους ενός πελατειακού συστήματος”, υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση αυτή δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Και με πάσα ειλικρίνεια, δεν θέλω μία κοινωνία η οποία στηρίζεται στα δώρα των Χριστουγέννων. Οι νέοι Έλληνες δεν θα έπρεπε να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς”. Και σημείωσε ότι
“αντί για παροχές, θέλω να εστιάσουμε στη δημιουργία ευκαιριών”.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι “επομένως, εάν χρειάζεται να κάνουμε κάποια εξισορρόπηση στην κοινωνική μας πολιτική, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων με ευκαιρίες αντί για ένα δώρο το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι διαθέσιμο για πάντα”.

Ασχέτως εάν αναφέρεται σ' αυτό καθαυτό το δώρο των Χριστουγέννων ή γενικά σε μία άλλη αντίληψη περί επιδοματικής πολιτικής -μολονότι η δήλωσή του δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών-, και με πολλές απορίες για το τι ακριβώς εννοεί, η ουσία είναι ότι η ατζέντα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύει τη διόρθωση αδικιών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με τα Μνημόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και συνολικά το εργατικό δίκαιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά καλλιεργεί κλίμα νέων περικοπών και όχι κλίμα αποκατάστασης των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων, ειδικά δε αν συνδυαστούν αυτές οι δηλώσεις με τις προπέρσινες αντιδράσεις της ΝΔ κατά του εφάπαξ επιδόματος στους συνταξιούχους εν είδη 13ης σύνταξης.

Τα ερωτήματα γίνονται εντονότερα αν κανείς δει αυτές τις δηλώσεις και ειδικά για τους "νέους" υπό το πρίσμα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο φιλελεύθερο φόρουμ στην Αθήνα, όπου προτάθηκε από τους συμμετέχοντας, τεχνοκράτες και επιχειρηματίες, τερατώδη πράγματα για μισθούς και συντάξεις, ακόμα και η κατάργηση του ενιαίου και πανελλαδικού χαρακτήρα του κατώτατου μισθού».

Διαβάστε επίσης