Ελλάδα

«Εμφύλιος» Αγγελόπουλων: Το Πρωτοδικείο δικαίωσε τα παιδιά -Στα 3 η περιουσία


Νέα τροπή παίρνει ο πολύχρονος δικαστικός «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ του μεγαλοεπιχειρηματία ιδιοκτήτη της «Χαλυβουργικής» Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των γιών του Γιώργου και Παναγιώτη, ιδιοκτητών της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχασαν προχθές μια μάχη, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση  τους για «δικαστική συμπαράσταση», με την οποία ζητούσαν να αφαιρεθεί από τον πατέρα τους η διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας.

Κέρδισαν όμως μία μεγαλύτερη, που αφορά την ιδιοκτησία μεγάλου μέρους αυτής της επίδικης περιουσίας: Τα 2/3 των μετοχών του ναυτιλιακού κολοσσού «Arcadia» και επίσης τα 2/3 των μετοχών  του παλιού χαλυβουργείου της οικογένειας στη Ζυρίχη της Ελβετίας, που έχει μετατραπεί σε χώρο εγκατάστασης βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Το  Πολυμελές Πρωτοδικείο, εξέδωσε απόφαση που ορίζει ότι οι μετοχές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων της οικογένειας ανήκουν από ιδρύσεως τους κατά ίσα μερίδια (1/3 ο καθένας) στον πατέρα Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και στους δύο γιούς του.

Οσον αφορά την ιδιοκτησία του παλιού χαλυβουργείου στη Ζυρίχη, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του πατρός Κωνσταντίνου, που ζητούσε να ανακληθεί η δωρεά των 2/3 των μετοχών από τον ίδιο προςε τους δύο γιούς του.

Δεν ήταν «αχάριστοι»

Ο Κ. Αγγελόπουλος ζητούσε την ανάκληση υποστηρίζοντας ότι οι γιοί του επέδειξαν «αχαριστία» - αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να ανακληθεί μία δωρεά.
 Το Πρωτοδικείο απεφάνθη πώς όχι μόνο δεν υπάρχει «αχαριστία» αλλά οι δύο αδελφοί επέδειξαν στοργή και αφοσίωση, στηρίζοντας τον πατέρα τους οικονομικά και ψυχολογικά και έκαναν πάν το δυνατόν για να του παρασχεθεί η καλύτερη περίθαλψη.

Με την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αλλάζουν τα δεδομένα στη δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών και προδιαγράφονται νέες εξελίξεις με κύριο αντικείμενο τη διανομή και τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας.

Θα επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια

Πρώτο βήμα θα είναι οι αλλαγές στα ΔΣ των ναυτιλιακών εταιρειών της οικογένειας και στη διοίκηση του παλιού χαλυβουργείου της Ζυρίχης, όπου ο Κων. Αγγελόπουλος τοποθέτησε αυθαιρέτως δικούς του ανθρώπους, μη έχοντες σχέση με το επιχειρηματικό αντικείμενο.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος θα υποχρεωθεί επίσης να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πήρε από τις ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας, πραγματοποιώντας αναλήψεις μετρητών καθ’ υπέρβαση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την πραγματική μετοχική συμμετοχή (κατείχε μόνον το 1/3 των μετοχών, ενώ τα υπόλοιπα 2.3 ανήκουν στους γιούς του, σύμφωνα με τη νέα δικαστική απόφαση).

Φρένο στις διεκδικήσεις του πατέρα

Στο πλαίσιο της σφοδρής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και των γιων του Παναγιώτη και Γιώργου ο πατέρας έχει αμφισβητήσει από τις αρχές του 2016 την την επιχειρηματική υπόσταση και την προσωπικότητα των γιων του.
 Υποστήριξε ότι του ανήκαν εξ ολοκλήρου ο ναυτιλιακός κολοσός «Arcadia»  που ίδρυσαν τα μέλη της οικογένειας το 1998, όσο και η εταιρεία Ferrowohlen που διαχειρίζεται το μεγάλο βιομηχανικό πάρκο στην παλιά χαλυβουργία στη Ζυρίχη.
Η αμφισβήτηση αυτή οδηγήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 με πρωτοβουλία της πλευράς του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου στις αίθουσες των δικαστηρίων, καθώς άσκησε στις 27.6.2017 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την πρώτη από τις 4 συνολικά αγωγές και 2 μηνύσεις με τις οποίες έχει στραφεί σε βάρος των παιδιών του.
Με την πρώτη αγωγή ο επιχειρηματίας επιχείρησε να αναγνωριστούν ως νόμιμες οι ενέργειες με τις οποίες την Άνοιξη του 2016 επιχείρησε να αποξενώσει τους γιους του από την ελβετική εταιρεία της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2016, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δήλωσε ότι ανακαλεί λόγω «αχαριστίας» των γιών του τη «δωρεά» των 2/3 των μετοχών της παναμέζικης οικογενειακής holding εταιρείας Grattan.
Για να τεκμηριώσει μάλιστα την δήθεν «αχαριστία» των γιων του επικαλέστηκε το περιεχόμενο ενός σημειώματος που είχαν απευθύνει κατά τους ισχυρισμούς του τα παιδιά του προς αυτόν, τον Δεκέμβριο του 2015. Έχει ενδιαφέρον ότι το ίδιο από 18.12.2015 σημείωμα επικαλέστηκε στην πρόσφατη-στις 21.12.2018-δημόσια δήλωσή της η πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου για να δικαιολογήσει τη στάση του έναντι των παιδιών του την τελευταία τριετία.

Ομως τα παιδιά του υποστηρίζουν ότι οι μετοχές αυτές τους ανήκαν από ιδρύσεως της εταιρείας και δεν τους τις χάρισε ο πατέρας.

 Νομικό τρίκ

Με την ανάκληση της κατ’ αυτόν δωρεάς των μετοχών της Grattan, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος επιχείρησε σύμφωνα με την πλευρά των υιών του, να διεκδικήσει αποκλειστικά για τον εαυτό του την ελβετική εταιρεία Ferrowohlen, καθώς η τελευταία ελέγχεται ουσιαστικά από την παναμέζικη holding εταιρεία.

Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση του νέου νομικού επιτελείου του, (στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει μεταξύ άλλων ο υπόδικος πλέον για βαρύτατα κακουργήματα (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) για την ανάμειξή του στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Κ. Εμμανουήλ), ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έδωσε οδηγίες στους directors της Grattan να προβούν μονομερώς και αυθαίρετα στην ακύρωση των ονομαστικών μετοχών που είχαν εκδοθεί νόμιμα στο όνομά των γιων του σε συνέχεια κοινών οδηγιών του Νοεμβρίου 2015.

Ακολούθως, από τη Ferrowohlen εκδιώχθηκε ο επικεφαλής της Σάκης Κοπίτσης, αφοσιωμένο στέλεχος της οικογένειας Αγγελόπουλου, αλλά και ο άνθρωπος, ο οποίος υπήρξε ο βασικός συντελεστής στην επιτυχημένη πορεία της Ferrowohlen από το 2007 μέχρι σήμερα.

Τη θέση του πήρε ο απολύτως άσχετος με τη δραστηριότητα της εταιρείας, Κλέων Αυγουστινιάτος, που ως συνεργάτης του Σταύρου Αδαμόπουλου παρέχει υπηρεσίες private banking στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και τη δεύτερη σύζυγό του για τη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών της αλλοδαπής.

Η ανατροπή

Όλα τα παραπάνω φέρονται να ανατρέπονται πλέον με την υπ’ αρ. 5213/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απορρίπτει ως ουσιαστικά αβάσιμη την αγωγή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με την οποία ο τελευταίος ζητούσε να αναγνωριστεί η νομιμότητα της ανάκλησης.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η ανάκληση δεν είναι νόμιμη, καθώς οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος με τo επικαλούμενo από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο σημείωμα δεν έχουν διαπράξει έναντί του βαρύ παράπτωμα που να στοιχειοθετεί αχαριστία.

Κατ’ αποτέλεσμα, η επικαλούμενη από αυτόν δωρεά των μετοχών της Grattan δεν ανατρέπεται και οι γιοι του παραμένουν σήμερα κύριοι των 2/3 των μετοχών της.
Επιβεβαιώθηκε δηλαδή από το δικαστήριο το ισότιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς της παναμέζικης εταιρείας, μέσω της οποίας η οικογένεια ελέγχει ουσιαστικά τη Ferrowohlen, το οποίο αμφισβήτησε η πλευρά του πατέρα, με σειρά ενεργειών στον Παναμά και την Ελβετία.

Είναι σαφές πλέον ότι στις δίκες που εκκρεμούν στις παραπάνω χώρες αναμένονται σύντομα εξελίξεις σε συνέχεια της απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ηθική δικαίωση

Η απόφαση, πέρα από την απόκρουση της περιουσιακής διεκδίκησης του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σε βάρος των γιων του, φέρεται να αποτελεί και μία μεγάλη ηθική δικαίωση των τελευταίων, οι οποίοι έχουν υποστεί κάθε είδους αμφισβήτηση από το περιβάλλον του πατέρα τους την τελευταία τριετία.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναγνωρίζεται απερίφραστα ότι οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος επιδεικνύουν διαχρονικά αφοσίωση και αγάπη για τον πατέρα τους, τον έχουν συνδράμει ψυχικά στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και φρόντιζαν να λαμβάνει θεραπεία από τους καλύτερους γιατρούς. Τα παραπάνω συνέβαιναν επί μακρό χρονικό διάστημα και δεν αποδείχθηκε ότι μεσολάβησε μέχρι την υποτιθέμενη ανάκληση της δωρεάς κάποιο άλλο περιστατικό που να υποδεικνύει αδιαφορία για την ψυχική και σωματική υγεία του πατέρα τους.
Ως απόδειξη των παραπάνω το Δικαστήριο αναφέρθηκε ρητά στις συγκλονιστικές επιστολές που έχουν απευθύνει στον Γιώργο Αγγελόπουλο οι εξέχοντες θεράποντες Αμερικανοί γιατροί της οικογένειας Αγγελόπουλου Ahmed Mohiuddin και καθηγητής T. Walsh. Ο πρώτος από αυτούς έγραφε στην από 19.1.2016 επιστολή του μεταξύ άλλων ότι:

«Όλα αυτά τα χρόνια, η αφοσίωση, η στοργή και η αγάπη με την οποία έχετε περιβάλει τον πατέρα σας, οι σπουδαίες προσπάθειες που έχετε κάνει με τον αδερφό σου τον Παναγιώτη και όλες οι ευθύνες που έχεις αναλάβει προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι ο Κωνσταντίνος έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι σίγουρος ότι αυτή η πολύ ιδιαίτερη και στοργική σχέση μεταξύ υμών και του πατέρα σας, τον κράτησε ήρεμο όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές και του έδωσε το ψυχικό σθένος να παλέψει για τη ζωή του, γνωρίζοντας ότι θα έχει πάντα στο πλάι του τους δύο στοργικούς υιούς του.»

Εξίσου χαρακτηριστικά για το ήθος των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου είναι αυτά που αποδείχτηκαν για τη στάση τους απέναντι στη μητέρα τους Άννα-Μαρία Αγγελόπουλου, την οποία γίνεται δεκτό στην απόφαση ότι στήριξαν συναισθηματικά και συνέδραμαν οικονομικά στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε κατά το διαζύγιο με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Όσον αφορά τη στάση των γιων του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου απέναντι στη δεύτερη σύζυγό του Ευανθία Παπαγιαννοπούλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή μπορεί να υπερέβη το μέτρο ορισμένες φορές, δεν συνιστά όμως σε καμία περίπτωση αχαριστία σε βάρος του πατέρα τους.

Καταγραφή περιουσίας

Άλλωστε, η αναφορά στο επικαλούμενο σημείωμα των γιων για το γεγονός ότι ο πατέρας τους διάγει πολυτελή βίο με προτροπή της συζύγου του κρίθηκε ουσιαστικά αποδεδειγμένη, καθώς δεν αμφισβητήθηκε από τον ενάγοντα.

Ακολούθως, δεν αμφισβητήθηκαν οι τεράστιας αξίας παροχές στις οποίες έχει προβεί ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος προς τη δεύτερη σύζυγό του και την κόρη της Κατερίνα Πετροπούλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ακίνητα, κοσμήματα αμύθητης αξίας, μετρητά και άλλες κινητές αξίες.

Στο παραπάνω συμπέρασμα, κατατείνει μάλιστα το γεγονός ότι κατά το χρόνο του δεύτερου γάμου του πατέρα τους το 2002 οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ήταν 29 και 28 χρονών αντίστοιχα, είχαν απομακρυνθεί από την οικογενειακή στέγη για σπουδές και είχαν οικονομική αυτοτέλεια.
Συνεπώς, η δεύτερη σύζυγος του πατέρα τους δεν συνέβαλε στην ανατροφή τους και είναι φυσικό να μην την αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση που θα είχαν, εάν είχε συμβάλει σε αυτή.

Συνολικά, η έγγραφη αποτύπωση περιουσιακών δικαιωμάτων τους και η άσκηση κριτικής σε επιχειρηματικές επιλογές του πατέρα τους κρίθηκε εν πολλοίς δικαιολογημένη όταν πρόκειται για οικογένειες με επιχειρηματική δραστηριότητα τέτοιας εμβέλειας, όπου είναι κοινά αποδεκτό ότι το επιχειρείν ασκείται αποκομμένο από ανώφελους συναισθηματισμούς.

Εξίσου δικαιολογημένη κρίθηκε η καταγραφή αυτή για σκοπούς προστασίας εύλογων περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων που απειλούνταν. Καταλυτικό ρόλο για την κρίση αυτή του Δικαστηρίου έπαιξε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε προβεί κατά το παρελθόν σε αποστολή εξώδικων δηλώσεων αντίστοιχου ύφους και περιεχομένου με τις επίδικες στον πατέρα του Παναγιώτη Αγγελόπουλο και στη μητέρα του Ελένη συζ. Παναγιώτη Αγγελόπουλου, όταν θεώρησε ότι θίγονται οικονομικά του συμφέροντα.

Τεκμηρίωση για τα ιδιοκτησιακά

Η απόφαση περιλαμβάνει εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση  για το ισότιμο εξαρχής (1/3 ο καθένας) ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναυτιλιακού ομίλου της οικογένειας Αγγελόπουλου, συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαχειριστριών εταιρειών του ομίλου (δηλαδή της Arcadia και της Aegean Bulk), όσο και του συνόλου των πλοιοκτητριών εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που αμφισβητούνται σφοδρά από την πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου μέχρι σήμερα, όπως είναι η Sea Island.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2016 ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος άρχισε να προβάλλει, ενάντια στη σωρεία των εγγράφων, γεγονότων και μαρτύρων που βεβαίωναν ατράνταχτα για το αντίθετο, τον ισχυρισμό περί ίδρυσης και αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Arcadia εκ μέρους του, ενώ διόρισε παρανόμως ως μέλη στα διοικητικά τους συμβούλια τη σύζυγό του Ευανθία Παπαγιαννοπούλου, αλλά και τον υπόδικο πλέον δικηγόρο του Κ. Εμμανουήλ.

Τελικά, υπό το βάρος των μαρτυριών αυτών οδηγήθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2016 στο να ισχυριστεί ότι «δωρίζει» εφεξής στους γιους του τα 2/3 των μετοχών των περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών, ισχυρισμός, όμως, που δεν κρίθηκε πειστικός από το Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, η αυθαίρετη αμφισβήτηση από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο της εξαρχής κοινής ιδιοκτησίας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους κύκλους του Πειραιά και τραυμάτισε την φήμη της οικογένειας, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί βασικό ισχυρισμό της πλευράς του σε όλες τις δίκες σε βάρος των γιων του μέχρι σήμερα.

Πλέον το Δικαστήριο έκρινε ως αληθή και αναμφίβολα αποδεδειγμένη την ισότιμη συμμετοχή των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου (1/3 έκαστος) στον ναυτιλιακό όμιλο της Arcadia από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του τον Ιούλιο του 1998.

Νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν λεπτομέρειες της απόφασης εκτιμούν ότι η κρίση του Δικαστηρίου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Υπέρ αυτής μαρτυρούσαν τραπεζικά έγγραφα συντεταγμένα ήδη σε ανύποπτο χρόνο το μακρινό 1998, η βεβαίωση της ίδιας της βασικής πιστώτριας τράπεζας RBS, αλλά και 16 αξιόπιστοι μάρτυρες (στελέχη και συνεργάτες των επιχειρήσεων της οικογένειας, ενώ στο Δικαστήριο κατέθεσε για πρώτη φορά η ίδια η μητέρα των Παναγιώτη και Γιώργου Άννα-Μαρία Αγγελοπούλου), στους οποίους η πλευρά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου δεν μπόρεσε να αντιτάξει ούτε έναν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως «απόδειξη» οι πληρεξούσιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου εισέφεραν ορισμένα «πιστοποιητικά» συνεργαζόμενων με αυτόν τραπεζών, τα οποία είχαν συνταχθεί σε ύποπτη περίοδο (2015, 2016) και κρίθηκαν φυσικά ρητά ως αναξιόπιστα.

Διαβάστε επίσης