Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Έξω έπαινοι, μέσα μιζέρια!


Την ώρα που οι ξένοι δεν φείδονται επαίνων, η αντιπολίτευση βλέπει «μαυρίλα» και η κυβέρνηση εκδηλώνει πρωτοφανή επικοινωνιακή αδυναμία

Διθυραμβικά σχόλια και ασυνήθιστους επαίνους για την ελληνική οικονομία διατυπώνουν ξένα μέσα ενημέρωσης- κυρίως γερμανικά, διεθνή πρακτορεία, οικονομολόγοι, η Κομισιόν και άλλοι ευρωπαϊκοί Θεσμοί - ακόμη και το συνήθως αυστηρό και επικριτικό ΔΝΤ. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό οι εντυπωσιακές δημοσιονομικές επιδόσεις και οι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας αντιμετωπίζονται με "μίζερη" επιφυλακτικότητα και μηδενιστική διάθεση.

Οι ξένοι εκθειάζουν το «θαύμα» της ελληνικής οικονομίας, η οποία από τα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2015 σήμερα αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους της Ευρωζώνης και πολλών ισχυρών οικονομιών.

Είναι τα ίδια μέσα, τα οποία στα τελευταία 9 χρόνια έχουν εξαπολύσει μύδρους εναντίον της ελληνική οικονομίας και των «τεμπέληδων Ελλήνων». Τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες μέρες η εικόνα άλλαξε άρδην και οι ξένοι σχολιογράφοι δεν φείδονται επαίνων για την ελληνική οικονομία, βλέποντας τις βελτιώσεις τις οποίες δεν βλέπει η αντιπολίτευση και φαίνεται να αγνοεί η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πέσει στα επίπεδα που ήταν το 2005, όταν είχαν καταγραφεί τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Το χρηματιστήριο ανεβαίνει, τα δημοσιονομικά είναι τακτοποιημένα (και λόγω υπερφορολόγησης) παρουσιάζουν πλεονάσματα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται, οι μισθοί αυξήθηκαν, κουρεύτηκαν οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 9 μονάδες από το υψηλό 27,5% του 2013.

Στο εσωτερικό, η αντιπολίτευση κινείται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος και για πολιτικούς λόγους τα βλέπει όλα «μαύρα». Παράλληλα η  κυβέρνηση επιδεικνύει εντυπωσιακή αδυναμία να προβάλει το έργο της στην οικονομία.

Μια απλή διαπίστωση, είναι η απουσία από το πρόγραμμα των υπουργών των κλασικών συνεντεύξεων Τύπου, στις οποίες παρουσιάζουν τις εξελίξεις στην οικονομία ή σε άλλους τομείς, το έργο τους, τις επικείμενες προτεραιότητές τους.

Διαβάζοντας κανείς τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου των τελευταίων ημερών, έχει την εντύπωση πως αφορούν σε άλλη χώρα και ότι στην Ελλάδα!

«Η οικονομία έχει πάρα πολύ γερά θεμέλια, θα έχει εξαιρετικά ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη», γράφει η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές μετοχές να αγοράσουν, όπως λέει ο Τζότζεφ Ουγκουρλιάν, διαχειριστής της Amber Capital, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, τις οποίες αναπαράγει η γερμανική εφημερίδα.

«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2018. Οι εξαγωγές αυξάνονται, ο τουρισμός αναπτύσσεται. Η οικονομική ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στους ισολογισμούς των εταιρειών: Σχεδόν 9 από τις 10 εισηγμένες εταιρείες που υπέβαλαν τους ετήσιους ισολογισμούς τους για το 2018 ανέφεραν κέρδη» γράφει η Handelsblatt.

Ακόμη και στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών η Ελλάδα έχει κάνει «πολύ μεγάλη πρόοδο» δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σχολιάζοντας την άνοδο στο ελληνικό Χρηματιστήριο σημειώνει ότι «το ράλι στηρίχθηκε τους τελευταίους μήνες ιδίως από τις μετοχές των τραπεζών" γράφει η Handelsblatt και προσθέτει: Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε αύξηση της μετοχής της κατά 120% από τον Ιανουάριο και η Εθνική Τράπεζα κατά 73%. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στις προσπάθειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Προσθέτει όμως εκτός από τις τράπεζες και άλλοι τίτλοι έρχονται στο προσκήνιο με τις μετοχές του Ομίλου Μυτιληναίος, της ΤΕΡΝΑ, της εταιρίας Ελλάκτωρ να ενισχύονται σημαντικά.

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν κατέρρευσε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις

Η ελληνική ανάκαμψη είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ με χρήση μαρμάρινων κιόνων, γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: «Επίσης, είναι μια καλή περιγραφή της υπόληψης ενός έθνους που χλευάστηκε από τους επενδυτές, όπου υπάρχουν κίονες αριθμών που μετρούν μια αναπάντεχη οικονομική ανθεκτικότητα».

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, οι διεθνείς επενδυτές "άρπαξαν" ελληνικά δεκαετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, έκανε το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι το πλέον περιζήτητο παγκοσμίως, ωθούμενο από την αύξηση του ΑΕΠ που υπερβαίνει τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της ευρωζώνης. Το Bloomberg τονίζει ότι από το 2015, δεν έχει υπάρξει τίποτε στις αγορές ομολόγων που να μπορεί να συγκριθεί με τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που έχουν προσφέρει στους επενδυτές συνολική απόδοση 231%.

«…Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, ενώ υπέστη την χειρότερη ύφεση το 2012, με την ανεργία να ανέρχεται στο πρωτοφανές 27,7% ένα χρόνο μετά. Για τους επενδυτές, τότε ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αγοράσουν. Η ανάκαμψη του ΑΕΠ που ακολούθησε ξεπέρασε την Γερμανία και την Γαλλία, με προβλεπόμενο ρυθμό 1,9% που φέρει την Ελλάδα στο νούμερο 10 των ευρωπαϊκών χωρών, πάνω από την προβλεπόμενη ανάπτυξη 1,4% της ευρωζώνης, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η ανεργία θα μειωθεί στο 16,5% μέχρι το 2020. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έφθασε το 15,1% το 2009, μεταβλήθηκε σε πλεόνασμα 0,5% το 2016 και πέρυσι διευρύνθηκε στο 0,8%. Πλεόνασμα θα καταγράφεται και τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με 11 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

Κασσάνδρες της καταστροφολογίας

Και όμως, το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, αφού προηγουμένως ορισμένοι από τους ευφυέστερους ανθρώπους είχαν προβλέψει την χρεοκοπία της και την έξοδό της από τη νομισματική ένωση. Ο πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν δήλωνε στο BBC ότι «είναι ζήτημα χρόνου» να αποχωρήσει η χώρα από το ενιαίο νόμισμα και κατόπιν να διαλυθεί η ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Τζορτζ Σόρος είπε ότι η Ελλάδα «οδεύει στον χαμό της». Ο Μάρτσελ Φράτσερ, με σπουδές στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, πρώην επικεφαλής αναλύσεων πολιτικής στην ΕΚΤ και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα σαν «πολιτική και οικονομική καταστροφή». 

Καταλύτης για την καταστροφολογία ήταν ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είχε λάβει την φαινομενικά αντιφατική εντολή να τερματίσει πέντε χρόνια λιτότητας εν μέσω ύφεσης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα τελευταία 7,2 δις ευρώ του προγράμματος στήριξης από τους αρνητικούς Ευρωπαίους πιστωτές. Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν ποτέ ότι οι Έλληνες προτιμούν την επάνοδο στην δραχμή. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές δεν συμμερίστηκαν τη νευρικότητα του υπόλοιπου κόσμου.

Spiegel: Είμαστε καλά;

«Ενώ η άλλοτε περίφημη βιομηχανία μας κατευθύνεται όλο και βαθύτερα προς την κρίση, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Eίμαστε καλά;», διερωτάται ο Τόμας Φρίκε σε δημοσίευμά του στο Spiegel.

«Τι καιροί ήταν και εκείνοι, όταν μπορούσαμε ακόμα θυμωμένα να πούμε στους Έλληνες ότι δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα στην οικονομία. Παρά μόνο ότι παράγουν ελιές και ότι έχουν ένα αποτυχημένο κράτος. Ότι πρέπει νοικοκυρευτούν όπως εμείς, αν υποτεθεί ότι μπορούν να το κάνουν, διότι προτιμούν να λιάζονται. Και ότι στην πραγματικότητα κάνουν συνεχώς τεχνάσματα. Όπως προέκυψε από τα προπύργια της γερμανικής σκέψης (όπως η εφημερίδα Bild). Όχι και να τολμήσουν κι από πάνω να καθορίζουν μόνοι τους τι είναι καλό γι' αυτούς. Όχι με μας, διότι το χρήμα το έχουμε εμείς. Και διότι εμείς απλώς είμαστε καλύτεροι» επισημαίνει ο Τόμας Φρίκε και προσθέτει:

«Τώρα πια η αξιοπιστία μας έχει υποφέρει αρκετά, από τότε που τα πράγματα δεν προχωράνε τόσο γερμανικά, όπως για παράδειγμα με το νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας που εδώ και χρόνια αναπαύεται στον ήλιο και δεν ήμασταν και τόσο αδιαμφισβήτητα ενάρετοι στην ρύθμιση των τιμών των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων. Και χρειαστήκαμε σχεδόν μισό χρόνο για να σχηματίσουμε κυβέρνηση, κάτι που έχουμε συνήθως ικανούς τους άλλους να το κάνουν.
Είναι αρκετά ανόητα αυτά. Μόνο που απειλούνται ακόμα τα χειρότερα, τώρα που η μόλις λίγο πριν ακμάζουσα γερμανική βιομηχανία μπαίνει σε ύφεση και οι εταίροι από το «αποτυχημένο κράτος» Ελλάδα ανακοινώνουν σοβαρά ακμάζουσες συναλλαγές. Eίμαστε καλά;»

Ο Τόμας Φρίκε επισημαίνει ότι «θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε γρήγορα από αυτό. Πριν να πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από τους Έλληνες, εάν συνεχίσουμε έτσι» και εξηγεί: «Δεν πρόκειται για αστείο. Τουλάχιστον, αναφορικά με τις τελευταίες τάσεις. Η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας συρρικνώνεται εδώ και μήνες, το Φεβρουάριο υπήρξαν θεαματικά λιγότερες παραγγελίες κατά 8,2% από ό,τι το προηγούμενο έτος. Και η πτώση φαίνεται πως επιταχύνεται».

Επικαλούμενος έρευνα που έγινε μεταξύ μάνατζερ πωλήσεων, σημειώνει ότι «ο αντίστοιχος δείκτης για την κατάσταση της βιομηχανίας είναι 44 μονάδες - κάτω από το όριο των 50 που σύμφωνα με την πείρα αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τόσο πολύ όσο δεν είχαν μειωθεί από τη μεγάλη ύφεση του 2009».

Για την Ελλάδα προκύπτει εδώ και μήνες από την ίδια έρευνα το αντίθετο: «ο δείκτης βρίσκεται σαφώς πάνω από το όριο της ανάπτυξης -και αυξήθηκε μάλιστα τον Μάρτιο στις σχεδόν 55 μονάδες. Και δημιουργήθηκαν τόσο πολλές θέσεις εργασίας όσο δεν αυξήθηκαν εδώ και είκοσι χρόνια. Μάλλον πρόκειται περί αναπτυξιακού μπουμ παρά για ύφεση.

Επίσης, και δεν πρόκειται για λάθος. Πέρυσι, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τη μεγάλη κρίση περισσότερο από την γερμανική.
Και κάτι ακόμα: ενώ οι προβλέψεις ανάπτυξης για μας μειώθηκαν πρόσφατα σαφώς κάτω του 1%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πρότινος την πρόβλεψή της για τους Έλληνες προς τα πάνω σε 2,2% για το τρέχον έτος. Για σκέψου».

«Οι Έλληνες μπορούν να παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα πολύ χαλαρότερα. Μη φτάσουμε και στο σημείο κάποια στιγμή να πρέπει να στείλουν στο Βερολίνο και μια τρόικα με συστάσεις για βελτίωση της οικονομικής μας πολιτικής».

Economist: Αύξηση ελληνικών εξαγωγών

Η Ελλάδα σημείωσε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 1,7 δισεκ. ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο, περί τα 61 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο (3,6%) από το προηγούμενο έτος, γράφει ο Economist.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,3%, ξεπερνώντας την αύξηση 4% της αξίας των εισαγωγών κατά την ίδια περίοδο. Οι εξαγωγές προς χώρες εκτός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 16,4% ετησίως, έναντι 3,5% για πωλήσεις σε άλλα μέλη της Ένωσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα