Οικονομία

Αλλαγή κλίματος με πέντε κινήσεις στην οικονομία


Η νέα αναβάθμιση, η νέα έξοδος στις αγορές, η δόση τα μέτρα για το χρέος και τα δάνεια του ΔΝΤ στο πακέτο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών

Στροφή στην οικονομία με πέντε συνδυασμένες κινήσεις πραγματοποιεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το εύρημα των δημοσκοπήσεων σύμφωνα με το οποίο, η οικονομία κυριαρχεί στην επιλογή ψήφου των πολιτών ενώ το Σκοπιανό, στο οποίο έχει «επενδύσει» η αντιπολίτευση είναι στην τρίτη θέση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει πολιτικά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η οικονομία, με στόχο να καταδείξει ότι η χώρα εισέρχεται ξανά στην ομαλότητα οκτώ μήνες μετά μετά την έξοδο από τα οκταετή μνημόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγείται και η υποχώρηση του οικονομικού επιτελείου, στις αιτιάσεις των θεσμών για το πλαίσιο προστασίας της α’  κατοικίας και η υποχώρηση, σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως ενέχυρο την α΄ κατοικία.

Με την τακτική αυτή υποχώρηση, η κυβέρνηση, δεν διαταράσσει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη, όπου πόνταραν αρκετοί τις τελευταίες μέρες, και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη λήψη της δόσης από το Eurogroup της Παρασκευής, η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, με πρωταρχικό, την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Αναλυτικότερα η κυβερνητική στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί στο προσεχές διάστημα περιλαμβάνει:

  1. Τη λήψη της δόσης των περίπου 640 + 330 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία αγόρασαν στο 30% της αξίας τους και έμειναν «ακούρευτα» και εκτός PSI, ενώ φέρουν επιτόκια μέχρι και 6,5%.
  2. Την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία επιμηκύνουν τη διάρκειά του κατά 10 ακόμα χρόνια και παράλληλα μειώνουν τις πληρωμές τόκων για την ενδιάμεση περίοδο. Από την υλοποίηση των ρυθμίσεων αυτών η Ελλάδα θα κερδίσει λιγότερες πληρωμές τόκων κατά περίπου 330 εκατ. ευρώ φέτος, ανεβάζοντας το σύνολο της δόσης στο ποσό των 970 εκατ. ευρώ. Επίσης τον Αύγουστο είναι προγραμματισμένη  και η εκταμίευση νέας δόσης ύψους 640 εκατ. ευρώ, από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα.
  3. Το κλείσιμο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης βελτιώνει περαιτέρω το κλίμα στις αγορές και θα σιγουρέψει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Απριλίου. Η ελλάδα προσεγγίζει ακόμη περισσότερο την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ήδη η αξιολόγησή της έχει φτάσει στα προ των μνημονίων επίπεδα
  4.  Αμέσως μετά, στις αρχές Μαΐου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, πιθανότατα, τριετούς, ώστε να ομαλοποιηθεί η καμπύλη των επιτοκίων. Παράλληλα η νέα έκδοση θα δώσει το σήμα στους ξένους επενδυτές, της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
  5. Μέχρι τα μέσα Μαΐου, θα προεξοφληθεί τμήμα των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν έχουν λήξει. Από το σύνολο των δανείων ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, έχουν απομείνει 9,9 δισ. ευρώ, από τα οποία κατ΄ αρχήν στόχος είναι να εξοφληθούν εκείνα που λήγουν μέχρι και το 2020, και είναι συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή θα έχει και δημοσιονομικό όφελος, καθώς θα η Ελλάδα θα γλιτώσει τόκους ύψους 110 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά κυρίως θα έχει συμβολικό χαρακτήρα και μέγιστη πολιτική σημασία. Ενδεχομένως το ποσό της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ θα αυξηθεί στα 6 δισ. ευρώ, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την απάντηση του ESM, στο ελληνικό αίτημα που θα υποβληθεί αμέσως με το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης.

Το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, θα προέλθει από το «μαξιλάρι» ασφαλείας το οποίο έχει φτάσει στα 30 δισ. ευρώ, λόγω των 24 δισ. ευρώ, που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM, των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις εκδόσεις των ομολόγων (πενταετών και δεκαετών), αλλά και από τα πλεονάσματα που εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Διαβάστε επίσης