Χρηστικά

Έλεγχοι στις μεταβιβάσεις ακινήτων του 2017!


Στο στόχαστρο γονικές παροχές, μεταβιβάσεις ακινήτων με μετρητά και αγορές από αλλοδαπούς

Στο επίκεντρο ελέγχων από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων του έτους 2017, οι οποίες θα περάσουν από «κόσκινο» μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αν έχουν γίνει παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας δεν θα μπορούν να ελεγχθούν οι υπόχρεοι, από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνεται, πως δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία και συνεπώς παραγράφονται στην πενταετία, τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, ακόμη και αν, εκ των υστέρων, οι φορολογικές αρχές διαπιστώσουν ότι διαπράχθηκε φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στις υπό παραγραφή υποθέσεις. H αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ αλλά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, πολλές εκ των οποίων γίνονται με μετρητά, ενεργοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ που αναζητεί φορολογικές παραβάσεις, αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Σίγουροι είναι οι έλεγχοι σε 2.500 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν περισσότεροι από 100 συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες, για πιθανές παραβάσεις ή συνέργεια σε ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων ειδικά με την εμπλοκή ξένων αγοραστών.

Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ

Από τις υποθέσεις ακινήτων του έτους 2017, που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023, οι έλεγχοι εστιάζονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.
  • Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας. Οι εφοριακοί θα ερευνήσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, αναζητώντας τυχόν ακίνητα που πιθανόν έχει το τέκνο, τα οποία καλύπτουν τις στεγαστικές του ανάγκες κ.λπ. Επίσης θα τσεκάρουν, εάν είχε τύχει και στο παρελθόν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς.
  • Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά.
  • Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος "Χρυσής Βίζας", αλλά και εκτός αυτού.  
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα