Χρηστικά

Από τον Ιανουάριο οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων


Η διαδικασία της αναθεώρησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν από τις δημοτικές εκλογές

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ισχύσουν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες σε δεκάδες Δήμους της χώρας, στους οποίους οι τιμές ζώνης κρίνονται υπερβολικά υψηλές.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές και αφού μελετηθεί η πρόταση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία παραπέμφθηκαν οι προτάσεις των Δήμων.

Οι Δήμοι υπέβαλαν τον Φεβρουάριο τεκμηριωμένες θέσεις σχετικά με τη αναγκαιότητα αναθεώρησης των τιμών εφορίας των ακινήτων και το υπουργείο Οικονομικών τις παρέπεμψε σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει τα αιτήματα, τα οποία θα τα συγκρίνει με τις τιμές αγοράς των ακινήτων στις συγκεκριμένες ζώνες για τις οποίες ζητείται μείωση.

Eφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει δυσαρμονία και οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των τιμών αγοράς, η Επιτροπή θα εισηγηθεί να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αιτήματα θα απορριφθούν και θα παραμείνουν σε ισχύ οι υφιστάμενες τιμές.

Οι τρέχουσες αντικειμενικές αξίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ στις περιοχές που θα αλλάξουν, οι νέες τιμές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά θα εφαρμοστούν από την 1-1-2024.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν τίθεται θέμα επιστροφής του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2022 και 2023, αλλά στις λίγες ζώνες που θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από το 2024.

Η όλη διαδικασία της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, μετά τις εθνικές εκλογές και πριν από τις δημοτικές εκλογές, με τους δήμους και τους δημότες να περιμένουν μειώσεις, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Σημειώνεται πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να προβεί σε γενναία αναθεώρηση των τιμών εφορίας των ακινήτων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και μειωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί ένα βασικό και σίγουρο έσοδο του προϋπολογισμού και εφόσον γίνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό και με τους μειωμένους συντελεστές τότε θα δημιουργηθεί μεγάλη «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μεταξύ των Δήμων που έχουν ζητήσει μειώσεις των αντικειμενικών τιμών σε ορισμένες ζώνες είναι ο Δήμος Αθηναίων, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου-Ταύρου,  Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας,  Καματερού, Δάφνης,  Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Ραφήνας, Παλλήνης, Λαγκαδά, Κιλκίς, Αστυπάλαιαα, Ιστιαίαα-Αιδηψού, Αλεξανδρούπολης, Μύρινας Λήμνου, Ιθάκης, Πλατανιά Χανίων, Ρόδου, Καλαμάτας κ.λπ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα