Χρηστικά

Αυτόματη μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές


Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών για φυσικές καταστροφές περιλαμβάνουν οι νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό της πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.  Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές, αποτελεί το βασικό μέτρο-κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ευνοημένοι από την  εφαρμογή του μέτρου θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αγγίζει τα 40 εκατ.ευρώ, ενώ η έξτρα έκπτωση θα αφορά μόνο το ποσό του φόρου που αναλογεί στην αντικειμενική αξία της κατοικίας.

Σήμερα στην Ελλάδα λιγότερα από ένα στα πέντε σπίτια είναι ασφαλισμένα.. Βάσει των στοιχείων της ΠΟΜΙΔΑ, υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.05. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα και πιο συχνών φυσικών καταστροφών που εκδηλώνονται στη χώρα μας, προκαλούνται τεράστιες υλικοτεχνικές ζημιές σε κατοικίες-κτίρια που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της απόδοσης υπέρογκων αποζημιώσεων στα θύματα.

Με γνώμονα την οικονομική ελάφρυνση του κράτος από τον βραχνά των αποζημιώσεων και με στόχο να ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους απέναντι σε φυσική καταστροφή, δίδεται το κίνητρο της αυτόματης μείωσης του ΕΝΦΙΑ, συν την έκπτωση φόρου για την προαιρετική ασφάλιση κτηρίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα