Χρηστικά

Ακίνητα: «Πάτησαν γκάζι» οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές


«Γκάζι» έχουν πατήσει οι αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές, καθώς από την  αρχή του 2023 έχουν υποβληθεί πάνω από 117.000 σχετικές αιτήσεις. Αυτό καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, παρά τη μεγάλη αύξηση των τιμών.

Ειδικότερα μέχρι τις αρχές Μαΐου, στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης και ο φόρος μεταβίβασης που έχει εισπραχθεί αγγίζει ήδη τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης υποβλήθηκαν 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. 

Επίσης, μέτρα στήριξης για απόκτηση κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) καθώς και την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα “σπίτι μου” και “ανακαινίζω – εξοικονομώ/ ενοικιάζω”) αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος αλλά και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών αυτών. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΤτΕ οι αγορές οικιστικών ακινήτων σε πολλές χώρες της ΕΕ βρίσκονται ήδη σε πορεία σημαντικής διόρθωσης ως προς τις τιμές, τις αποδόσεις και τον αριθμό των συναλλαγών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα