Χρηστικά

Έξαρση φοροδιαφυγής και «μαύρου χρήματος» αποκαλύπτει η ΑΑΔΕ


618 ύποπτοι για ξέπλυμα και για φοροδιαφυγή ερευνώνται από την Εφορία και την Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος

Έκρηξη των κρουσμάτων μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου και συνολικά στους πρώτους μήνες του 2022.

Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εκατοντάδες φορολογούμενους κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος, ενώ και η Αρχή από την πλευρά της, ζήτησε από την ΑΑΔΕ τους φορολογικούς φακέλους, περισσότερων από 240 προσώπων, τα οποία ήδη είναι ύποπτα για ξέπλυμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022,  η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 241 άτομα.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία βρίσκονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από την ΑΑΔΕ στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα εμπλέκονται σε 41 υποθέσεις, τις οποίες απέστειλε η Αρχή στην ΑΑΔΕ η Αρχή.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, ο πιο «παραγωγικός» μήνας ήταν ο Απρίλιος, εντός του οποίου, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ τους φακέλους 15 υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκονται 130 πρόσωπα. Τον Μάιο εστάλησαν από την Αρχή στην ΑΑΔΕ 13 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται 43 πρόσωπα.

Επίσης, η ΑΑΔΕ στο πεντάμηνο εξέδωσε εντολή ελέγχου για 120 υποθέσεις, από αυτές που έστειλε η Αρχή και η επεξεργασία των υπολοίπων συνεχίζεται. Το ίδιο διάστημα, οριστικοποιήθηκαν 64 υποθέσεις και επέβαλε φόρους και πρόστιμα ύψους 47,82 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ.

Και η ΑΑΔΕ

Παράλληλα, την ίδια περίοδο οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 186 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σημειώνεται, ότι στην Αρχή παραπέμπονται ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Ακόμη, παραπέμφθηκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και 191 φορολογούμενοι, με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα