Πολιτική

Σε φόντο σκανδάλων διαπλοκής και πολιτικού χρήματος η εκλογική μάχη


Οσμή σκανδάλων αρχίζει να δηλητηριάζει πάλι το πολιτικό κλίμα, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της διαπλοκής τραπεζών-πολιτικού συστήματος-media  και του πακτωλού χρήματος που διοχετεύονταν επί δύο δεκαετίες σε κόμματα και εκδοτικά συγκροτήματα.

Η υπόθεση του δανείου Πολάκη που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, είναι η αφορμή για να αρχίσει να  ξετυλίγεται πάλι  του «κουβάρι»  της διαπλοκής, με  δημοσιοποίηση παλιών και νέων στοιχείων για θαλασσοδάνεια και για διαδρομές τραπεζικού και επιχειρηματικού χρήματος – ενίοτε «μαύρου» ή αδιευκρίνιστης προέλευσης.

Η πολιτική συγκυρία, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος.  Στην προεκλογική μάχη που έχει ουσιαστικά ξεκινήσει,  η διαπλοκή  και το πολιτικό χρήμα θα γίνουν ασφαλώς κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης, προκαλώντας περαιτέρω όξυνση.

Πληρωτέα στην... επόμενη ζωή

Στα θαλασσοδάνεια των κομμάτων,  τηλεοπτικών καναλιών και εκδοτικών συγκροτημάτων -που έγιναν αντικείμενο διερεύνησης από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής,  προστίθενται τώρα οι – νόμιμες, παράτυπες ή «χαριστικές» - χρηματοδοτήσεις πολιτικών προσώπων.

Σ’ αυτές θα επικεντρωθούν τώρα τα αντίπαλα «βέλη» - και το υλικό είναι πλούσιο. Πέραν των – συχνά υπέρογκων – δανείων που δόθηκαν  νομότυπα ή καθ’ υπέρβαση των τραπεζικών κριτηρίων, υπάρχουν πολλές υποθέσεις έμμεσης χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων από τράπεζες, καλυπτόμενες υπό το πρόσχημα «δαπανών προβολής-διαφήμισης».

Το μείζον είναι βέβαια τα ποσά που δόθηκαν υπό μορφή δανείων, τα οποία δεν εξυπηρετούνται ή έχουν διακανονισθεί κατά τρόπο που η αποπληρωμή τους να γίνει στην… επόμενη ζωή.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ, τα οποία τον τωρινό ρυθμό καταβολής δόσεων έχουν ορίζοντα αποπληρωμής από 60 έως και… 220 χρόνια!

 Χρήμα σε βουλευτές

Ξεχωριστή περίπτωση τα τραπεζικά δάνεια σε βουλευτές. Με αφορμή την υπόθεση Πολλάκη, ξαναβλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί σποραδικά στο παρελθόν.

Όπως για την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, η οποία στη διάρκεια της κρίσης, όταν οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα των χορηγήσεων, πήρε εξι δάνεια συνολικού ποσού 713.000 ευρώ.

Ή για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, που πήρε τρία δάνεια 665.608 ευρώ και 11 χρόνια μετά την εκταμίευση τους εξακολουθεί να χρωστά περί τις 623.000 ευρώ.

Αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων θα αποτελέσουν πάλι και τα δάνεια σε media,  και οι διαδρομές επιχειρηματικού ή άγνωστης προέλευσης χρήματος σε  εκδοτικές επιχειρήσεις.

Η κυβερνητική πλευρά θα αναδείξει προφανώς τις υποθέσεις δανειοδότησης του «Κήρυκα» Χανίων – της εφημερίδας του Κυριάκου Μητσοτάκη – και των δανείων και εισφορών κεφαλαίων στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα