Ελλάδα

Πολάκης προς Στουρνάρα: Ελέγξτε και τα δάνεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Μητσοτάκη, Σπυράκη, "Πρώτου Θέματος"


Ολόκληρος ο καυτός τηλεφωνικός διάλογος του αναπλ. υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Ενώ η ΤτΕ αποφαίνεται ότι το δάνειο  στον αν. υπουργό Υγείας  Π. Πολάκη δόθηκε σύννομα  από την Attica Bank και με βάση τραπεζικά κριτήρια, οι αντιπαραθέσεις για το θέμα κλιμακώνονται. "Λάδι στη φωτιά" έριξε το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και διαρροές, αφού ο κ. Πολάκης ενημέρωσε τον κ. Στουρνάρα ότι η συνομιλία τους... ηχογραφείται, ζήτησε από τον διοικητή της ΤτΕ να ελέγξει το δάνειό του, αλλά και άλλα δάνεια όπως αυτά στον "Κήρυκα Χανίων" του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα δάνεια προς τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, διάφορους πολιτικούς (Μαρία Σπυράκη, Άδωνη Γεωργιάδη) και την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".

Μάλιστα, υπογράμμισε στον κ. Στουρνάρα ότι θα πάει από την Τράπεζα και δεν θα φύγει εάν ο διοικητής της ΤτΕ δεν διατάξει τη σχετική έρευνα.

Η "καυτή" συνομιλία

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το «Documento» επιβεβαιώθηκε από το κ. Πολλάκη, με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία γράφει «Καθαρός ουρανός αστραπές ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ!!!.... και μιλάει στους πάντες στα Ισα!!!».

Η συνομιλία του Παύλου Πολλάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι η ακόλουθη:
- Π. Πολάκης: «Ο κ. Στουρνάρας;».
- Γ. Στουρνάρας: «Μάλιστα, ο ίδιος».
- Π. Πολάκης: «Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης».
- Γ. Στουρνάρας: «Γεια σας τι κάνετε;».
- Π. Πολάκης: «Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος».
- Γ. Στουρνάρας: «Μα όχι, εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι».
- Π. Πολάκης: «Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση».
- Γ. Στουρνάρας: «Όχι, δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση».
- Π. Πολάκης: «Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειό μου... Και, τέλος πάντων, δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ να ελέγξετε και τα εξής δάνεια:
1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια.
2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα.
4. Τα δάνεια του "Πρώτου Θέματος", ποσό 33 εκατ. ευρώ, που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.
Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω, αν δεν διατάξετε τον έλεγχο».
- Γ. Στουρνάρας: «Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουν διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς, ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε».
- Π. Πολάκης: «Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;».
- Γ. Στουρνάρας: «Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM, θα το κάνω».
- Π. Πολάκης: «Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…».
- Γ. Στουρνάρας: «Μπα, όλοι δικοί μου είναι».
- Π. Πολάκης: «Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο "Πρώτο Θέμα";».
- Γ. Στουρνάρας: «Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν».
- Π. Πολάκης: «Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω, λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα, γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω, αν δεν διατάξετε την έρευνα».
- Γ. Στουρνάρας: «Μάλιστα, καλά».
- Π. Πολάκης: «Καλό απόγευμα».
- Γ. Στουρνάρας: «Καλό απόγευμα».

Αντίδραση από Ν.Δ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για πρωτοφανείς ενέργειες του Παύλου Πολάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

  Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη – Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία.

Σημειώνεται ότι πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισαν ως σύννομη με τους κανόνες που ισχύουν στην Attica Bank, τη χορήγηση του δανείου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Από την πλευρά της, η Attica Βank εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμισε ότι η χορήγηση του δανείου έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια.

Διαβάστε επίσης