Χρηστικά

Εκατοντάδες πρόσωπα ψάχνονται για ξέπλυμα χρήματος!


Ποιους στρίμωξαν το 2022 η ΑΑΔΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Εκατοντάδες φορολογούμενοι διερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και την ΑΑΔΕ, ένδειξη πως η διακίνηση του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα οργιάζει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι 980 πρόσωπα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Eφορίας και της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρο χρήμα», όπως επίσης και η παραπομπή φοροφυγάδων και οφειλετών της Εφορίας, για περεταίρω έλεγχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2022 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για 496 άτομα.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία βρίσκονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και η Αρχή ζητεί από την ΑΑΔΕ πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Επίσης, θα συσχετιστούν τα εισοδήματα που βρέθηκαν σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντός εκτός Ελλάδας, με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία.

Τα 496 πρόσωπα που τέθηκαν στο στόχαστρο της Αρχής, προέκυψαν από τη διερεύνηση μόλις 104 υποθέσεων, που σημαίνει ότι σε κάθε υπόθεση εμπλέκονται περίπου 4 άτομα.

Επίσης, το 2022 δόθηκαν εντολές για το άνοιγμα και τη διερεύνηση 253 υποθέσεων ενώ μέσα στο περασμένο έτος οριστικοποιήθηκαν 288 υποθέσεις μαύρου χρήματος.

Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις κλεισμένες υποθέσεις ανήλθαν σε 177,5 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A'» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους.

Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.

Και εκατοντάδες φοροφυγάδες

Ταυτόχρονα το 2022 η Εφορία απέστειλε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 980 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή και για χρέη προς το δημόσιο.

Ειδικότερα, στην Αρχή, παραπέμφθηκαν και 376 άτομα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ και 604 άτομα  με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα