Χρηστικά

Έφοδος των τραπεζών στα δεδομένα των δανειοληπτών του ν. Κατσέλη 


Από αύριο, 1η Νοεμβρίου μπουκάρουν στο taxis και στον ΕΦΚΑ αναζητώντας μπαταχτσήδες, που δεν δικαιούνται προστασία πρώτης κατοικίας

Από ψιλό κόσκινο περνούν από αύριο, 1η Νοεμβρίου, οι τράπεζες περίπου 100.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν υποβάλει στα δικαστήρια αιτήσεις για ένταξη στο ν. Κατσέλη.

Μέσω της διαδικασίας αυτής αναζητούνται μπαταχτσήδες, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις για ένταξη στο ν. Κατσέλη, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αύριο τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, στην οποία έχουν αναρτηθεί οι περίπου 100.000 αιτήσεις δανειοληπτών που εκκρεμούν προς εκδίκαση.

Οι τράπεζες αποκτούν τη δυνατότητα να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να τσεκάρουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, αλλά και παράλληλα θα έχουν την ευχέρεια να μπαίνουν στα αρχεία του TAXISNET και του ΕΦΚΑ και να διαπιστώνουν αν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει για λάβουν στεγαστικό δάνειο τα στοιχεία που επικαλέστηκαν στο δικαστήριο για να λάβουν την προστασία, συμπίπτουν με εκείνα που δηλώνουν στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ.

Η αναζήτηση των στοιχείων του δανειολήπτη, θα είναι εύκολη με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ. Θα αναζητούν στοιχεία για την ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, τα εισοδήματά του, καταθέσεις, αλλά και αν έχει προβεί σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή σε μεταφορές καταθέσεων το εξωτερικό κ.λπ.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία και δεν είναι επιλέξιμοι για την ένταξη στο ν. Κατσέλη, οι τράπεζες θα προχωρούν στη λήψη μέτρων κατά των συγκεκριμένων δανειοληπτών, με ασφαλιστικά μέτρα, με μηνύσεις κλ.π. διεκδικώντας την είσπραξη ολόκληρου του ποσού του δανείου που έχουν χορηγήσει.

Το βέβαιο είναι ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα εντοπιστούν μέσω της διαδικασίας αυτής, θα αντιμετωπιστούν με σκληρότητα από τις τράπεζες, καθώς επιχείρησαν να ξεγελάσουν το όλο σύστημα παραβαίνοντας τη νομοθεσία.

100.000 υπό στην προστασία του ν. Κατσέλη

Η ισχύς του ν. Κατσέλη έληξε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο αριθμός κύριων αιτήσεων του ν. 3869/2010, που εκκρεμούσαν προς εκδίκαση στο τέλος του δ' τριμήνου του 2018 ανέρχονται σε 95.119 από στοιχεία που προέρχονται 149 Ειρηνοδικεία σε σύνολο 154. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται πλέον σε 100.000.

Οι δανειολήπτες που είχαν πρόβλημα με την αποπληρωμή του δανείου τους, πραγματικό ή όχι, υπέβαλαν ασφαλιστικά μέτρα κατά τις τράπεζας στο Ειρηνοδικείο.

Στο 90% των περιπτώσεων κέρδιζαν τα ασφαλιστικά μέτρα, που σημαίνει ότι μέχρι να εκδικαστεί το κύριο μέρος της υπόθεσης, κέρδιζαν χρόνο από δύο μέχρι και πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό σταματούσαν να αποπληρώνουν το δάνειο και η τράπεζα δεν μπορεί να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Όμως το δάνειο εκτοκίζεται κανονικά, και αν ο δανειολήπτης κέρδιζε το  δικαστήριο πήγαινε σε ρύθμιση με «βαθύ κούρεμα». Αν χάσει το δικαστήριο αναβιώνουν και οι οφειλές της περιόδου που δεν πλήρωνε.

Από τις αποφάσεις των δικαστηρίων προκύπτει ότι ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα τα κέρδιζαν οι 9 στους 10, στη δεύτερη φάση κερδίζουν μόνο οι 2 στους 10.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα