Οικονομία

Έρχεται μπαράζ πλειστηριασμών α΄κατοικίας


Διαδικασίες πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας χαμηλής αξίας θα κινήσουν μέσα στον Οκτώβριο οι τράπεζες, αποστέλλοντας διαταγές πληρωμής σε χιλιάδες οφειλέτες «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση, καλυπτόμενα με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, διαταγές πληρωμής θα εκδοθούν για τουλάχιστον 15.000 δανειολήπτες, με την ελπίδα ότι πολλοί από αυτούς θα σπεύσουν την ύστατη ώρα να διακανονίσουν την οφειλή τους, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του πλειστηριασμού.

Η εκκίνηση της διαδικασίας πλειστηριασμού εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους δανειολήπτες, με στόχο να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, η ισχύς του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Το μήνυμα θα είναι ότι «όποιος δεν μπει στο καθεστώς προστασίας, θα χάσει το σπίτι του - ανεξαρτήτως της αξίας του».

Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο δεύτερο κύμα διαταγών πληρωμής και πλειστηριασμών υποθηκευμένων σπιτιών, ανεξαρτήτως οφειλόμενου ποσού και αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Οι τράπεζες θέλουν να εξαντλήσουν τώρα τα περιθώρια πίεσης, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος για να ενταχθούν οι οφειλέτες στο πλαίσιο προστασίας, ρυθμίζοντας τα δάνεια τους.

Κατά τους υπολογισμούς τους, οι 4 στους 5 δανειολήπτες για τους οποίους θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα διαταγή πληρωμής, πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πλαίσιο προστασίας. Όμως για διάφορους λόγους – συνήθως καθ’ υπόδειξη των δικηγόρων τους – δεν έχουν κάνει την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τις 150.000 δανειολήπτες με κόκκινο ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, περίπου οι 100.000 θα προσέλθουν τελικά για ρύθμιση, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου πλαισίου προστασίας.

Το μέτρο αφορά και όσους δανειολήπτες έχουν κάνει το πρώτο βήμα στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικασθεί η υπόθεσή τους.  Εκτιμάται ότι από όσους έχουν ενταχθεί στον παλαιό νόμο Κατσέλη και δεν έχει εκδικασθεί η υπόθεσή τους, 1 στους 2 θα κοπεί από το δικαστήριο, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Γι αυτούς μόνη λύση είναι να συνεργασθούν με τις τράπεζες για ρύθμιση του δανείου τους, προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.