Οικονομία

ΔΝΤ: Επιστροφή στην κανονικότητα για την κινεζική οικονομία


Η οικονομία της Κίνας αρχίζει να παρουσιάζει κάποια σημάδια κανονικότητας μετά το πλήρες χτύπημα που προκάλεσε ο κορονοϊός, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, αναφέρει σε ανάλυσή του το ΔΝΤ στο μπλογκ του Ταμείου, σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Oι περισσότερες μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει ξανά λειτουργία και πολλοί υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στη δουλειά, αλλά τα κρούσματα θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι, καθώς συνεχίζονται τα εγχώρια και διεθνή ταξίδια, αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι εστίες σε άλλες χώρες και η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών θα μπορούσαν να κάνουν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα, ακριβώς την ώρα που η κινεζική οικονομία πιάνει ξανά δουλειά.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε ένα πρωτοφανές σοκ τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο. Οι πρώτοι που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν αυτή την άνευ προηγουμένου συμφορά ήταν οι Κινέζοι, καθόσον η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Χώρα του Δράκου και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Στην περίπτωση της Κίνας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εφάρμοσαν αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις. Οι συναλλαγές επλήγησαν βάναυσα – ειδικά η επαρχία Χουμπέι εξαϋλώθηκε εμπορικά. Ως εκ τούτου, η επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα είναι σημαντική. Η μόλυνση εξαπλώθηκε γρήγορα στην οικονομία ρίχνοντας τη ζήτηση στα τάρταρα.

 

Διαβάστε επίσης