Αγορές

Διατηρείται η αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο


Θολός παραμένει ο χρηματιστηριακός ορίζοντας μετά από μία εβδομάδα σταθεροποίησης και χαμηλής συναλλακτικής κίνησης στο ΧΑ, που επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε νέα φάση συσσώρευσης με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

Την αβεβαιότητα συντηρεί και η εικόνα των διεθνών αγορών, που εμφανίζουν υψηλή μεταβλητότητα και γρήγορες μεταστροφές κλίματος, με βασικούς καταλύτες τις εξελίξεις στο μέτωπο της επιδημίας κορωνοϊού και τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

Στο ΧΑ η συσσώρευση συνεχίζεται με διακυμάνσεις μικρού εύρους  και χαμηλό τζίρο – ένδειξη επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής των ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων. Ο τζίρος ήταν σήμερα 48,6 εκατ. ευρώ, συν 62,1 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Ερωτηματικά προκάλεσε στην αγορά η μεταβίβαση πακέτου 66,9 εκατομμυρίων μετοχών της Eurobank, που αντιστοιχεί σε 2,48% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο της προσοχής τα τραπεζικά χαρτιά, που παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς.  Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε πληροφορίες και εκτιμήσεις για τα τεκταινόμενα στο μέτωπο δανείων, σε συνάρτηση με το κόστος που συνεπάγεται για τις τράπεζες το ξεκαθάρισμα των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακιων και τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Μετοχές και δείκτες

 Οι  βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα με διακυμάνσεις μικρού εύρους, αλλάζοντας πολλές φορές κατεύθυνση

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 924,95 μονάδες (+0,51%) και τερμάτισε στις 922,3 με κέρδη 0,22%. Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι παρέμεινε πάνω από το όριο των 920 μονάδων, που μπορεί να επιβεβαιωθεί ως σημείο στήριξης.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,20% κλείνοντας στις 2.320,78 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,69% και τερμάτισε με άνοδο 0,56%. Eurobank +1,9%, Εθνική και Ελλάδος +1%, Attica +0,4%, Πειραιώς -0,1%, Alpha -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση του ΑΔΜΗΕ (+3,3%). Ακολούθησαν ΕΥΔΑΠ 1,5%, Βιοχάλκο +1,2%, Lamda και Φουρλής +1,1%,  Ελλάκτωρ και ΟΛΠ +0,9%. 
Στο κόκκινο Jumbo -2,1%, Aegean και Τιτάν -0,9%, ΟΤΕ και Motor Oil -0,4%.

Στα mid caps Κέκροψ και Elton +1,7%, Autohellas +1,2%. Στον αντίποδα Ικτίνος -1,9%, Ιασώ -1,6%, Quest -1,5%. .

Διαβάστε επίσης