Χρηστικά

Διαγράφονται χρέη 9 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία!


Με τη ρύθμση του υπουργείου Εργασίας κουρεύονται έως 87% οι προσαυξήσεις επί των αρχικών οφειλών

Το ποσό των 9 δισ. ευρώ, θα αγγίξει το «κούρεμα» των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη νέα ρύθμιση που δρομολογούν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Στόχος της θα είναι βασικά οι μικροοφειλέτες των Ταμείων, καθώς διαπιστώνεται ότι αρκετοί επαγγελματίες χάνουν τις ρυθμίσεις για ποσά της τάξης των 100 ευρώ τον μήνα, που δεν μπορούν να καταβάλλουν ώστε να παραμείνουν ενεργές οι ρυθμίσεις τους.

Αναλυτικότερα, με το νέο πλαίσιο της ρύθμισης που εξετάζεται και θα προεσφέρει έως 120 δόσεις, το βάρος θα πέσει στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των αρχικών οφειλών οι οποίες έχουν αυξήσει δραματικά τις συνολικές οφειλές και έχουν καταστεί δύσκολο πλέον να εξυπηρετηθούν.

Η νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία θα είναι έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται δραστική περικοπή των οφειλών, που θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

«Το ύψος της οφειλής θα μικρύνει πάρα πολύ, γιατί θα υπολογιστεί με βάση το σημερινό σύστημα, ώστε  να έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διαγραφή προσαυξήσεων, μέχρι το 87% των προσαυξήσεων», είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι οφειλές προ ατ Ταμεία, τουλάχιστον εκείνες που έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ, ανέρχονται στο ποσό των 34,35 δισ. ευρώ. Όμως από αυτό το ποσό, τα 24,46 δισ. ευρώ είναι οι βασικές οφειλές και τα υπόλοιπα 9,89 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις. Mε βάση τις δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου, τo συγκεκριμένο ποσό θα διαγραφεί κατά 87% ή κατά περίπου 9 δισ.ευρώ, ώστε το ποσό που θα απομείνει, εκείνο της βασικής οφειλής, να είναι εξυπηρετήσιμο.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας μελετούν τα στοιχεία του ΚΕΑΟ και συγκεκριμένα τους οφειλέτες που έχασαν διάφορες ρυθμίσεις ώστε να εντοπίσουν τις αιτίες, που τους ανάγκασαν να αφήσουν τα χρέη τους προς τα Ταμεία.

Έχασαν τις ρυθμίσεις για 100 ευρώ

Από τη μελέτη των στοιχείων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκύπτει ότι από τις ρυθμίσεις των τελευταίων 5 ετών έχει βγει εκτός το 54% (πάνω από 200.000) όσων εντάχθηκαν και από αυτούς το 20% δεν μπορούσε να πληρώσει μηναία δόση των 100 ευρώ!

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό χρεών που ρυθμίστηκε αρχικά, αλλά στη συνέχεια διακόπηκε η αποπληρωμή, ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που προέβλεπαν οι νόμοι 4152/2013 (πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων), η ρύθμιση του νόμου 4305/2014, και η ρύθμιση των 100 δόσεων του νόμου 4321/2015.

Ωστόσο μέσα σε όσους έχασαν τις ρυθμίσεις είναι και στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι απλώς μπήκαν σε μία ρύθμιση, προκειμένου να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να τακτοποιήσουν κάποιες συναλλαγές τους, αλλά μετά σταμάτησαν να αποπληρώνουν τις υπόλοιπες δόσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ από το 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 382.650 επαγγελματίες. Όμως από αυτούς, μόνο 133.270 ρυθμίσεις παραμένουν ενεργές, δηλαδή καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις, που αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου. Αντίθετα, 205.318 ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί.

Δηλαδή από το σύνολο των ρυθμίσεων που έγιναν, το 54%, που μάλιστα αφορά σε χρέη ύψους 7,7 δισ. ευρώ, έχει χαθεί επειδή διακόπηκε η καταβολή των δόσεων. Μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός αυτών που απώλεσαν τη ρύθμιση οφειλών ήταν 182.962 φυσικά και νομικά πρόσωπα και στο Β’ τρίμηνο του έτους ο αριθμός των οφειλετών που έχασαν μία από τις ρυθμίσεις αυξήθηκε κατά 22.356.

Επίσης, εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, για τα ποσά των συνολικών οφειλών για κάθε οφειλέτη που ρυθμίζονται, αλλά και του ύψους των μηνιαίων δόσεων. Ειδικότερα, για το 68% των περιπτώσεων απώλειας των ρυθμίσεων το ποσό της μηνιαίας δόσης ήταν ύψους 50-300 ευρώ, ενώ περίπου το 20% των οφειλετών χάνει τη ρύθμιση για δόσεις έως και 100 ευρώ τον μήνα. Για όσους χάνουν τις ρυθμίσεις με μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ, είναι δύσκολο να διευκολυνθούν με μια νέα ρύθμιση, καθώς δείχνουν μεγάλη οικονομική αδυναμία.

Επίσης υπάρχουν 44.062 υποθέσεις οφειλετών (ή το 11,5%) οι οποίοι εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις και έχουν ολοκληρώσει την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΕΦΚΑ