Οικονομία

Πετρόπουλος: Εντός διμήνου η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα Ταμεία


Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, σχετικά με τις οφειλές στα Ταμεία, ενώ θα υπάρχει και διαγραφή, έως 87%, των προσαυξήσεων, για τους οφειλέτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας "Στο Κόκκινο".

Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις οφειλών έχουν θετικά αποτελέσματα στις εισπράξεις του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου το 2017-2018 εισέρρευσαν 2,3 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές, ενώ θα υπάρξει κλιμακωτή αύξηση των δόσεων και για την απλή ρύθμιση οφειλών, από τις 12 που ισχύουν μέχρι τώρα.

Για την έκδοση συντάξεων, ανέφερε ότι "η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ και ότι σε σχέση με το 2017 οι κύριες αυξήθηκαν κατά 28%, οι επικουρικές κατά 30% και τα εφάπαξ κατά 42%, θεωρώντας δε ότι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός δήλωσε: "Το άλλο μεγάλο θέμα που έχουμε εντός του 2019 είναι η σημαντική μείωση των οφειλών και η διευκόλυνση των οφειλετών που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, μέχρι 120 δόσεις και υπολογισμό των εισφορών σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή με βάση τα καθαρά εισοδήματα, πιστεύω μέχρι τον Μάρτιο του 2019 ή και νωρίτερα", συμπληρώνοντας ότι μιλά για τις οφειλές προς Ταμεία, καθώς αναμένονται αντίστοιχες κινήσεις και για οφειλές προς την εφορία και άλλους κρατικούς φορείς, ενώ επισήμανε πως αυτή η διευκόλυνση των οφειλετών "θα έχει καλά αποτελέσματα και στις εισπράξεις του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Το 2017-2018 εισπράξαμε 2,3 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές".

Εν συνεχεία, τόνισε ότι "έχουμε 630.000-650.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 350.000 οφειλέτες αγρότες ... είναι μία κατάσταση που κάποιος πρέπει να προσεγγίσει με πολλή σοβαρότητα και έναν τρόπο που θα οδηγεί στην προστασία και των ασφαλισμένων αλλά και του συστήματος, δεν μπορεί να οδηγεί ξαφνικά στην παραγωγή 1.000.000 συνταξιούχων, σε μία στιγμή ... θέλει μελέτη". Κατά τον ίδιο, θα δοθεί "προτεραιότητα σε αυτούς" που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν να καταβάλουν ένα ποσό που θα μειώσει την οφειλή τους κάτω από τις 20.000 ευρώ, "για να καταβάλλουν από αυτό την εισφορά που οφείλουν".

"Το ύψος της οφειλής θα μικρύνει πάρα πολύ, γιατί θα υπολογιστεί με βάση το σημερινό σύστημα ... να έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διαγραφή προσαυξήσεων, μέχρι το 87% των προσαυξήσεων", κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.