Χρηστικά

Διαγράφονται οφειλές για χιλιάδες διπλο-ασφαλισμένους!


Ο ΕΦΚΑ ανοίγει σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Ποιους αφορά, ποια είναι η διαδικασία

Την ευκαιρία να απαλλαχθούν από τον βραχνά παλαιών οφειλών προς τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), έχουν από σήμερα χιλιάδες διπλό-ασφαλισμένοι. Ο ΕΦΚΑ θέτει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται αιτήσεις για διαγραφή διπλών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και πρόσθετων τελών-τόκων, που χρεώθηκαν «ομάδες» ασφαλισμένων, από το 1993 έως το τέλος του 2016.

Νέοι ασφαλισμένοι που ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα με μπλοκάκι μετά το 1993 και δημοσιογράφοι με μπλοκάκι, εκτός από τις εισφορές που κατέβαλαν στο δικό τους ταμείο, πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Επίσης αγρότες οι οποίοι ενώ ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, βρέθηκαν να χρωστούν και στον ΟΑΕΕ, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν. 

Γιατί συνέβαινε αυτό; Το πρόβλημα προέκυψε από τον συνταξιοδοτικό νόμο Σιούφα του 1992, μία διάταξη του οποίου προβλέπει ότι όποιος είναι μισθωτός ή αγρότης, παρά το γεγονός ότι πλήρωνε κανονικά εισφορές στο τότε ΙΚΑ -ΟΓΑ, εάν έκανε παράλληλα και έναρξη επιτηδεύματος (είχε εκδώσει μπλοκάκι), τότε όφειλε να ασφαλιστεί και στο ΤΕΒΕ, μετέπειτα ΟΑΕΕ και σήμερα ΕΦΚΑ. 

Πολλοί ασφαλισμένοι αγνοούσαν το παραπάνω, όπως επίσης και το γεγονός ότι είχαν χρεωθεί με εισφορές πολλών ετών, τις οποίες «ανακάλυπταν», όταν επιχειρούσαν να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλαγή δραστηριότητας.

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να βάλει οριστικό τέλος σε μια εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες ασφαλισμένους, με τη ενεργοποίηση προ δύο εβδομάδων της σχετικής διάταξης του νόμου 4554/2018. Χθες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι πρώτες αποφάσεις, που αφορούν τις προαναφερθείσες κατηγορίες εργαζόμενων, δηλαδή ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ, ασφαλισμένους από 1.1.1993 με παράλληλη ασφάλιση μέχρι 31.12.2016 σε πρώην Φορείς Ασφάλισης και ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ.

Ποια είναι η διαδικασία διαγραφής

Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων θα συνεχιστεί για επιπλέον κατηγορίες ασφαλισμένων, που ταλαιπωρούνται από διπλές εισφορές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοίμασε ο ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων θα είναι Οnline από σήμερα και θα αφορά διαγραφές κύριας ασφάλισης, καθώς, αναλογικά, και τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπου προβλέπονται.

Επίσης, για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμη και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.
Ακόμα, οι ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις για τις οποίες οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.

Τέλος, μέχρι την έκδοση απόφασης διαγραφής, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων. 


 

Διαβάστε επίσης