Χρηστικά

Στα σκαριά η νέα ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και Ταμεία


Αφορά ληξιπρόθεσμες μικροοφειλές μισθωτών, συνταξιούχων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών. Τι σκέφτεται το ΥΠΟΙΚ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων μικροοφειλών για Εφορία και Ταμεία, που αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά ελεύθερους επαγγελματίες που έμειναν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η νέα ρύθμιση, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, προβλέπει ρύθμιση έως 120 δόσεις, για οφειλές σε δημόσιο και ταμεία που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. 

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018, όταν και ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

120 δόσεις για όλους

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να διευρύνει το «μπουκέτο» των ευνοϊκών ρυθμίσεων, για όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες. Για την ακρίβεια, η εν λόγω ρύθμιση, έχει ως κυρίαρχη επιδίωξη να «αγκαλιάσει» όσους ελεύθερους επαγγελματίες έμειναν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν μικρής «έκτασης» χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή δεν είχαν κέρδη την τελευταία τριετία, καθώς επίσης και μισθωτούς και συνταξιούχους, με χρέη έως 3.000 ή 5.000 ευρώ.

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία, που έγιναν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 και το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να τη θέσει σε εφαρμογή στις αρχές του 2019. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί σε 50 ευρώ, ενώ θα θεσπιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν οι μικροοφειλέτες, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Για παράδειγμα, εκ των βασικών προαπαιτούμενων για την ένταξη των οφειλετών στο νέο «μηχανισμό», θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση τρεχουσών οφειλών, όπως ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Παράταση στον εξωδικαστικό

Σ’ ό,τι αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε παράτασή του, προκειμένου να εντάξει και χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018, στις διατάξεις ρυθμίσεων οφειλών. Το ΥΠΟΙΚ «βλέπει» παράταση στον εξωδικαστικό, λαμβάνοντας υπόψη του το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οφειλέτες να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ακόμη και για χρέη που δημιουργήθηκαν την τρέχουσα χρονιά.
 

Διαβάστε επίσης