Οικονομία

Δείκτες PMI: Στάσιμη η ευρωπαϊκή οικονομία, συρρικνώνεται η γερμανική


Περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συρρίκνωση στη Γερμανία δείχνει η πορεία του σύνθετου δείκτη PMI για τους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών, ο οποίος υποχώρησε αισθητά τον Σεπτέμβριο.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης έπεσε από  51,9 μονάδες τον Αύγουστο σε 50,1 τον Σεπτέμβριο και βρίσκεται πλέον στο μεταίχμιο μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.  Επισημαίνεται ότι το όριο είναι οι 50 μονάδες.

Ο σύνθετος ΡΜΙ βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2013.

Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, η οποία φαίνεται ότι πέρασε σε τροχιά συρρίκνωσης πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013. Ο σύνθετος  PMI υποχώρησε στις 48,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο.

Η έρευνα της Markit που καταρτίζει τον ΡΜΙ έδειξε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και στη Γαλλία, όπου ο δείκτης έπεσε σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 50,8 μονάδες.
Στην Ισπανία ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στις 51,7 μονάδες, ενώ στην Ιταλία παρέμεινε στάσιμος στις 50,6 μονάδες.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης ουσιαστικά ακινητοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. Οι δείκτες PMI αποτυπώνουν τη σκοτεινότερη εικόνα από την έναρξη της τρέχουσας περιόδου επέκτασης  στα μέσα του 2013», σχολίασε ο Chris  Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Διαβάστε επίσης