Επιχειρήσεις

Cenergy/Βιοχάλκο: Εκλεισε το επιχειρηματικό και μετοχικό deal με Ørsted


 Ο δανέζικος όμιλος Ørsted, παγκόσμιος leader στον τομέα υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αποκτά στρατηγική μετοχική συμμετοχή στην Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο και δημιουργούν από κοινού βιομηχανική μονάδα κατασκευής υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ. Το deal έχει κλείσει, οι επιμέρους όροι οριστικοποιήθηκαν και εντός των ημερών αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, στη συμφωνία προβλέπεται ότι η Βιοχάλκο θα μεταβιβάσει στον δανέζικο κολοσσό περίπου το 20% των μετοχών της Cenergy, με τίμημα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η δημιουργία κοινοπρακτικού επιχειρηματικού σχήματος Cenergy-Ørsted στις ΗΠΑ, που θα αναλάβει το project κατασκευής νέου εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων («inter-array») στην Πολιτεία Maryland.

Πριν ακόμη ιδρυθεί αυτή η εταιρεία και μπει ο θεμέλιος λίθος της επένδυσης, η νέα βιομηχανική μονάδα έχει εξασφαλισμένη μία μεγάλη παραγγελία: Θα προμηθεύσει τα υποβρύχια καλώδια για το γιγαντιαίο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που θα κατασκευάσει η Ørsted στο  Maryland.

Το deal με την Ørsted θα ενισχύσει τη θέση της Cenergy στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα αυξήσει το παραγωγικό δυναμικό της και παράλληλα θα αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο και σταθερό πελάτη.

Αμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη θα αποκομίσει και η Βιοχάλκο, η οποία από την πώληση του 20% της θυγατρικής της σημαντικά πρόσθετα κέρδη στα οικονομικά αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα