Το σχέδιο των πέντε σημείων με το οποίο φιλοδοξεί να αρθούν τα εμπόδια αναφορικά με τα ιρλανδικά σύνορα προκειμένου να προχωρήσει το Brexit, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
"Αυτή η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια συμφωνία, όπως είμαι σίγουρος ότι όλοι θέλουμε. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα αποτελεί αποτυχία της πολιτικής για την οποία θα ευθυνόμαστε όλοι", αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις νέες προτάσεις για το Brexit.
Το πλάνο του Τζόνσον για το Brexit προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό συνεπάγεται τελωνειακούς ελέγχους στην Ιρλανδία, κάτι που- ο Τζόνσον υποστηρίζει- μπορεί να ελαφρυνθεί με εναλλακτικούς διακανονισμούς.
Today I have set out a fair and reasonable compromise for replacing the backstop so we can get Brexit done by 31 October. pic.twitter.com/66WpFGhThU
— Boris Johnson (@BorisJohnson) October 2, 2019
Η πρόταση που απέστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν ο Τζόνσον για το Βrexit περιλαμβάνει τα εξής 5 σημεία:
- Σεβασμός στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ της Μεγάλης Παρασκευής
- Δέσμευση για μακροχρόνια συνεργασία Βρετανίας- Ιρλανδίας
- Δημιουργία ρυθμιστικής ζώνης στο νησί της Ιρλανδίας για τη διακίνηση όλων των αγαθών
- Η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχει την ευκαιρία να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις προτού αυτές τεθούν σε ισχύ
- Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους της Βρετανίας, αλλά όχι της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
Ο Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στις προτάσεις του, περιέγραψε το σχέδιο ως έναν δίκαιο και λογικό συμβιβασμό. "Υπάρχει πολύ λίγος χρόνος. Πρέπει να το τελειώσουμε αυτό πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου", υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι είτε θα αποδεχθούν είτε θα απορρίψουν αυτή την πρόταση για το Brexit, γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη πρόταση από πλευράς του Λονδίνου. "Εάν δεν αρχίσουν τον διάλογο για αυτή την πρόταση, τότε θα πάψουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι να γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου", ξεκαθάρισε.
Γιούνκερ: Υπάρχουν προβληματικά σημεία
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικρότησε την αποφασιστικότητα του Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το Brexit πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία στην πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, για τα οποία θα πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά τις επόμενες ημέρες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ευαίσθητη ισορροπία που πέτυχε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Από την άλλη, ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε την πρόταση του Τζόνσον χειρότερη και από τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit. "Δεν βλέπω να εξασφαλίζει την υποστήριξη που πιστεύει ότι θα έχει", σχολίασε ο ηγέτης των Εργατικών.